ČAČANI PRAVE PREDSTAVU O SUGRAĐANKI SONJI SAVIĆ: Premijera tek naredne godine, a komad će raditi PROSLAVLJENI REDITELJ
Foto: Jugoslovenska Kinoteka, Ustupljene fotografije

Gradsko pozorište ima velike planove

ČAČANI PRAVE PREDSTAVU O SUGRAĐANKI SONJI SAVIĆ: Premijera tek naredne godine, a komad će raditi PROSLAVLJENI REDITELJ

Kultura -

Iako najmlađe u Srbiji, Gradsko pozorište Čačak krupnim koracima trasira svoj umetnički put ka publici. Tokom četiri godine realizovali su nekoliko vrlo zapaženih i posećenih predstava, a ovu pozorišnu sezonu otvaraju komadom "Sloboda Čačak". U pripremi su dve predstave koje će premijerno biti izvedene naredne godine, kada je Čačak nacionalna prestonica kulture. Ako je suditi po najavama, mlade Čačane očekuje težak profesionalni zadatak, ali i izazov kakav dosad nije stavljen ni pred njihove starije kolege.

Sumnjivo lice, Narodno pozorište, premijera, predstava, Andraš Urban, Aleksandar Vučić, plakat
foto: Damir Dervišagić

- Prva je predstava o Sonji Savić, a reč je o autorskom projektu Andraša Urbana koji radimo u koprodukciji sa Bitefom. U drugoj će tekst potpisati naš književnik Vladan Matijević i u ovom slučaju još uvek nismo precizirali da li će to biti dramaturška obrada nekog njegovog romana ili adaptacija postojećeg dramskog dela - kaže Bratislav Janković, koji insistira na ulozi glumca, inače direktor Gradskog pozorišta.

Bratislav Janković
foto: Ustupljene fotografije, Privatna Arhiva

Njega će čačanska publika zajedno sa Ivanom Terzić i Milošem Milovanovićem gledati već narednog petka, 28. oktobra, na sceni doma kulture, kada je zakazano izvođenje komada "Sloboda Čačak", postavljenog po tekstu Ane Vučićević. Delo mlade dramaturginje prošle godine je proglašeno za pobednika književnog konkursa za najbolju dramu na Danima Slobodana Stojanovića.

- Ideja je bila da okupimo mlade Čačane koji su diplomirali na akademijama i fakultetima, a nemaju angažman i šansu da pokažu svoj rad i talenat. Ansambl čine Una Đelošević, Dragana Milošević, Dušan Vukašinović, Vladimir Jocović... Danas sa četiri zaposlena ulazimo u četvrtu godinu rada, postavili smo "Triptih o radnicima", "Životinjsku farmu", "Ep o Gilgamešu", Selimovićevo "Ostrvo". Takođe, premijerno su izvedene i dve monodrame, koje će čačanska publika tek imati priliku da gleda u redovnom izvođenju, a reč je o monodrami "Vetar i zastave". Nikola Šubraković je u ulozi Tanaska Rajića, a po tekstu Dejana Stojiljkovića i u režiji Milana Milosavljevića. U drugoj monodrami "Nenapisana pisma" ulogu Nadežde Petrović tumači Vanja Milačić, po tekstu Milkice Miletić u režiji Nataše Radulović - kaže Janković i dodaje da svako izvođenje do sada postavljenih komada zavisi od raspoloživosti sale, jer ova ustanova još uvek nema svoj prostor.

 Nikola Šubraković kao Tanasko Rajić
Nikola Šubraković kao Tanasko Rajićfoto: Nebojša Babić

- Većinu predstava smo postavili u kamernom obliku, gde su i publika i glumci na istom podijumu. To smo činili iz tehničkih razloga, jer još nemamo ni zgradu, ni pozorišnu salu. Gostujemo u biblioteci i domu kulture. Od dostupnosti tih prostora zavisi i dinamika izvođenja naših predstava - kaže upravnik.

Mladi glumci su se u Čačku publici prvi put poklonili 2018. godine, nakon predstave "Triptih o radnicima", koja je gledaoce najpre ostavila bez teksta, a potom nametnula logično pitanje da li će vlasti podržati osnivanje ustanove koja ogoljava stvarnost. Nekoliko meseci kasnije 2019. osnovano je Gradsko pozorište Čačak, kao šesta ustanova kulture u gradu. Tako je nastavljena tradicija prekinuta pedesetih godina prošlog veka, kada je zatvoreno prvobitno Narodno pozorište.

Sonja Savić, Svetislav Bule Goncić
foto: Arhiva Jugoslovenske kinoteke

Snimila više od 50 filmova

Sonja Savić je rođena u Čačku 15. septembra 1961. godine. Glumila je u više od 50 filmova, poput "Živeti kao sav normalan svet", "Šećerna vodica", "Davitelj protiv davitelja", "Balkanski špijun", "Una", "Crna Marija" i "Mi nismo anđeli". Režirala je nekoliko filmova, družila se sa Milanom Mladenovićem iz benda EKV i novotalasnom rokenrol ekipom iz Beograda, pokušala da studira teologiju. Preminula je navodno od prekomerne doze droge 23. septembra 2008. godine u stanu u Beogradu.

Kurir.rs/ Denis Čeković

Bonus video:

00:42

O MOM ĐOKI PRIČU NE ZNA SVAKO! Vanserijski talentovana glumica Gorica Popović priredila šou o kom će se pričati!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track