ZAPEVAJMO PESME STARE: Koncert posvećen Predragu Cunetu Gojkoviću, koji je zbog kafanskog trača mogao da plati i glavom!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Sećanje

ZAPEVAJMO PESME STARE: Koncert posvećen Predragu Cunetu Gojkoviću, koji je zbog kafanskog trača mogao da plati i glavom!

Kultura -

Povodom 60 godina postojanja, Kulturni centar "Čukarica" poklanja svojim sugrađanima koncert "Zapevajmo pesme stare", posvećen jednom od najvećih pevača izvorne i starogradske muzike, našem sugrađaninu Predragu Gojkoviću Cunetu.

Za koga je legendarni Đorđe Marjanović rekao da je "najbolji interpretator koji se rodio na ovim prostorima".

Đorđe Marjanović
foto: Dragana Udovičić

Koncert će se održati u Velikoj sali KC "Čukarica" u četvrtak, 3. novembra sa početkom u 19.30 časova.

Ponosna ćerka Katarina Gojković
Ponosna ćerka Katarina Gojkovićfoto: Marina Lopičić

Učestvuju: Katarina Gojković, Dragan Kojić Keba, Dragica Radosavljević Cakana, Danka Stojiljković, Vanja Nešković, Đorđe Čavić, Danilo Živković, Zorica Akerman, Dejan Jeknić, Dejan Nedić Tejovac i Nikola Zekić. Koncert je besplatan, najviše dve ulaznice mogu se podići na blagajni KC "Čukarica" od 20. oktobra.

Veliki muzički događaj se realizuje uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

Cune Gojković
foto: Dragana Udovičić

Pre pet godina preminuo je Predrag Cune Gojković. On je blistavu karijeru počeo je neposredno posle Drugog svetskog rata u horu "Đoka Pavlović", a već 1948. godine stigao je u Radio Beograd, za koji je snimio preko 1.000 pesama izvorne narodne muzike. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, pored Velimira Bate Živojinovića, njegovog prijatelja iz detinjstva.

Na početku karijeri nije mu bilo ni malo lako. Po povratku iz Amerike, nekoliko godina je bio nepoželjna osoba jer je navodno sarađivao s neprijateljima Josipa Broza Tita i tadašnje države.

- Pevao je četnicima i sa njima se družio, ne treba ga angažovati za televiziju, radio, pozivati ga na koncerte - bilo je naređenje koje je stiglo iz vrha partije.

Predrag Cune Gojković, Josip Broz Tito
foto: Profimedia, Printscreen/Youtube

Sam Cune pokušavao je da pronađe koren trača i kaže da je sve poteklo iz svakodnevnog razgovora u „Šumatovcu“. Kada su jednog beogradskog muzičara pitali zašto ne ide u Ameriku da svira, ovaj je u šali rekao:

- Ne možeš da dođeš na red od Cuneta i njegovih četnika.

Mnogo godina kasnije i nakon smrti Josipa Broza, Cune je nešto više rekao o ovoj temi.

- Po povratku iz Amerike bio sam na marginama umetnosti. A tamo nikog nisam pozvao, nisam govorio jezik. Prepustio sam se američkog snu. Rodila nam se tamo Katarina, kao naš najveći dar - rekao je Cune.

Umetnik koji je bio žrtva kafanskog trača mogao je da plati i glavom.

- Nikad nisam pevao četničke pesme, a partizanske jedino kad sam bio u vojsci, kad se moralo. Pevao sam i Titu na desetine puta. Voleo je da od mene čuje zagorske i meksikanske pesme, dok je Jovanka volela romanse, recimo pesmu "Sonja" - govorio je Cune.

Kurir.rs

Bonus video:

00:10

NOĆNI PROVOD KOJI SE ZAVRŠIO FATALNO! Filip Čolović otvoreno O SMRTI SVOG BRATA: Jedan izlazak u klub i sukob sa obezbeđenjem!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track