ZBOG NJEGA SU MNOGI DOBILI STRAH OD HODNIKA I BLIZNAKINJA! Promocija knjige o Kjubriku otkriva šta je PRESUDNO uticalo na umetnika
Foto: United Archives/Impress / United Archives / Profimedia

Festival Slobodna zona

ZBOG NJEGA SU MNOGI DOBILI STRAH OD HODNIKA I BLIZNAKINJA! Promocija knjige o Kjubriku otkriva šta je PRESUDNO uticalo na umetnika

Kultura -

Festival Slobodna zona, pored sjajnih autorskih filmova, ima i bogat prateći program, a u ponedeljak u Domu omladine u Beogradu u 15 časova biće predstavljena nova knjiga Dijane Metlić "Stenli Kjubrik: Između slikarstva i filma".

Stenli Kjubrik
foto: KUBRICK ESTATE Profimedia

- U drugom, znatno dopunjenom izdanju analitičke studije o jednom od najuticajnijih svetskih reditelja Stenliju Kjubriku (1928-1999), autorka prati sve faze njegove filmske karijere, kao i ono što joj prethodi: njegovo bavljenje fotografijom, odnos prema književnosti i književnim delima i, pre svega, brojne uticaje svetskog slikarstva koji su oblikovali njegovu filmsku estetiku. Oslanjajući se na intertekstualni pristup u analizi Kjubrikovih filmova nastalih nakon njegovog preseljenja u Evropu (od "Lolite" do "Širom zatvorenih očiju"), ali i upotrebljavajući rezultate brojnih istraživanja koje je sprovela u Kjubrikovom arhivu u Londonu, Dijana Metlić prepleteno i zanimljivo govori o presudnom značaju likovnih umetnosti na Kjubrikovo sagledavanje društvenih, političkih i kulturnih okolnosti epoha/perioda koje problematizuje u svojim filmovima - navodi izdavač Filmski centar Srbije.

lolita
foto: Printscreen YT

Na promociji će pored autorke govoriti prof. dr Simona Čupić (istoričarka umetnosti), prof. dr Slobodan Mijušković (istoričar umetnosti), a moderator će biti Miroljub Stojanović (filmski kritičar).

Dijana Metlić rođena je u Beogradu. Doktorirala je na opusu Stenlija Kjubrika 2012. godine, na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Objavila je brojne naučne radove i studije o likovnim umetnostima, filmu, fotografiji.

Stenli Kjubrik između slikarstva i filma, knjiga
foto: Privatna arhiva

Na 65. Sajmu knjiga u Beogradu predstavljena su i druga izdanja FCS - "Priručnik za pisce scenarija" Sida Filda, kao i nove knjige Milana Nikodijevića ("Zabranjeni bez zabrane: Zona sumraka jugoslovenskog filma"), Tomislava Gavrića ("Teorija filmske kritike: Elementi za promišljanje filma"), Dragana Jovićevića ("Nacija, žanr") i novi tomovi sabranih dela Branka Vučićevića ("Radnja meštovite robe" i "Možda se nađe mesto i za ovo").

Kurir.rs

Bonus video:

01:43

UDOVICA TOME ZDRAVKOVIĆA ZA KURIR TV: Film mi je probudio bolnu uspomenu iz bolnice NJEGOVE POSLEDNJE REČI, NEĆU ZABORAVITI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track