FILM VIRDŽINA BIĆE SPASEN OD PROPADANJA: Za tu ulogu MARTA KELER je nagrađena u Berlinu, a danas je žena POPULARNOG PEVAČA
Foto: Promo RTS

Kinoteka nastavlja s restauracijom

FILM VIRDŽINA BIĆE SPASEN OD PROPADANJA: Za tu ulogu MARTA KELER je nagrađena u Berlinu, a danas je žena POPULARNOG PEVAČA

Kultura -

Od 2017. godine Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 digitalno restaurišu najbolje domaće filmove, a konačno će od daljeg propadanja biti spasen i film "Virdžina" Srđana Karanovića, saznaje Kurir

film Virdžina
foto: Promo RTS

Kinoteka je, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, proglasila 100 srpskih filmova za kulturno dobro od velikog značaja. Na osnovu glasanja kritičara, analitičara, teoretičara i profesora filma odabrana su 102 najbolja domaća ostvarenja, snimljena u periodu od 1911. i prvog srpskog igranog filma "Karađorđe", pa do kraja 1999. godine, pri čemu "S verom u Boga" i "Nevinost bez zaštite" već imaju status kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

I potresna priča s Miodragom Krivokapićem i Martom Keler našla se na ovoj listi, a konačno je, zahvaljujući naporima svih zaposlenih u Kinoteci, pronađen originalni materijal (negativ), pa će filmu moći da se vrati stari sjaj. Naša saznanja potvrdio je i direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić.

Ispraćaj, Ljubiša Samardžić, Novo, Jugoslav Pantelić
foto: Marina Lopičić

Radnja filma se odvija krajem 19. veka, u jednom zabitom selu Kninske Krajine. Porodice bez muškog potomstva smatrane su ukletim i osuđenim na propast. Da bi se spasle prokletstva, te porodice su jedno od ženske dece proglašavale virdžinom, tj. muškarcem, skrivajući istinu kao porodičnu tajnu. Film prati priču jedne takve porodice.

Marta Keler
foto: ATA images

Prelepu glumicu Martu Keler javnost je zapazila nakon maestralno odigrane role u filmu Srđana Karanovića "Virdžina" iz 1991. godine. Ulogu koja joj je obeležila karijeru je dobila sa 15 godina. Reditelj Srđan Karanović video ju je na plaži u Makarskoj. Uloga virdžine bila je za Martu prva uloga i ujedno prvi susret s filmom. U filmu tumači Stevana, devojčicu koju je porodica bez muškog potomstva proglasila virdžinom. Za ovu rolu dobila je od Evropske filmske akademije prestižnu nagradu Feliks u Berlinu 1991. godine u kategoriji sporedna uloga.

Marta Keler
foto: Privatna Arhiva

Marta Keler rođena je 1976. godine u Kikindi. Godinama nije mogla da upiše glumu, pa je završila Akademiju lepih umetnosti. Pet godina je radila na radio-stanici u Kikindi. Članica je glumačkog ansambla Narodnog pozorišta u Pirotu. Danas živi na relaciji Sarajevo-Beograd. Šira publika verovatno ne zna da je Marta već godinama u braku s muzičarem Zijom Valentinom, s kojim ima sina Gordana.

Marta Keler
foto: Privatna Arhiva

Kurir.rs

Bonus video:

00:39

Urnebesno! Glumica Anja Alač imitira mamu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track