FESTIVAL MINJA SUBOTA ZA DECU: Nadmetanje mališana, u sećanje na jednog od najznačajnijih stvaralaca, a ULAZ JE BESPLATAN!
Foto: Zorana Jevtić

praznik za decu

FESTIVAL MINJA SUBOTA ZA DECU: Nadmetanje mališana, u sećanje na jednog od najznačajnijih stvaralaca, a ULAZ JE BESPLATAN!

Kultura -

Prvi Festival "Minja Subota“, namenjen deci – vokalnim solistima, održaće se u Dečjem kulturnom centru Beograd, u saradnji sa Fondacijom "Minja Subota'', u utorak 8. novembra, od 18 časova, na dan rođenja jednog od naših najznačajnih stvaralaca za decu – Milana Minje Subote.

Minja Subota
foto: Zorana Jevtić

Na konkurs za učešće na festivalu prijavilo se preko sto dece iz Srbije i dijaspore, uzrasta od pet do četrnaest godina, od kojih je sedamnaest osvojilo sto poena prilikom žiriranja stručne komisije.

Selekciona komisija ocenjivala je tačno intoniranje melodije, izražajnost interpretacije i kvalitet glasa. Žiri festivala radio je u sastavu eminentnih umetnika, muzičkih pedagoga, kompozitora i dirigenata - Leontina Vukomanović (urednica festivala), Snežana Despotović (muzička urednica festivala), Mirjana Miličić Prokić (muzički pedagog) i mr Nevena Ivanović (dirigent Hora DKCB).

Halid Muslimović, Minja Subota
foto: TV Prva/Aleksandar Krstović

Po rečima Leontine Vukomanović, festival je nastao kako bi se sačuvalo dragoceno muzičko nasleđe koje je Minja Subota stvorio.

- Cilj festivala je da sačuvamo zaostavštinu istaknutog autora za decu, da podstaknemo decu da pevaju dečje pesme koje poseduju vaspitne i estetske vrednosti, da negujemo pedagoški pristup muziciranju, gde deca pevaju slobodno i neforsirano i izborimo se sa sve većim uplivom neadekvatnog muzičkog sadržaja kojim su naši najmlađi okruženi - istakla je Leontina Vukomanović.

Minja Subota
foto: Zorana Jevtić

Na završnici festivala pobednicima će biti uručene plakete i diplome, a publika će tada imati priliku da čuje interpretacije poznatih pesama uz koje su odrastale mnoge generacije.

Minja Subota
foto: Printscreen YT

Pored pobednika festivala, koji dolaze iz Herceg Novog, Niša, Novog Sada, Ćuprije, Smedereva, Šapca, Koceljeva i Beograda, u programu će učestvovati Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd, Hor "Čarolija'', Tijana Dapčević, Ivana Peters, Predrag Vuković Peđolino, Tode Nikoletić, Slobodan Stanišić i Leontina Vukomanović.

Ulaz je slobodan.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:11

EMOTIVNA REAKCIJA DŽENANA LONČAREVIĆA: Setio se početka u Muzičkom toboganu (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track