POGLEDAJ, SVE SU BLOKIRALI: Kako je Minja Subota sa ženom PREDSEDNIKA JUGOSLAVIJE napravio pometnju na beogradskom aerodromu
Foto: Zorana Jevtić

sećanje

POGLEDAJ, SVE SU BLOKIRALI: Kako je Minja Subota sa ženom PREDSEDNIKA JUGOSLAVIJE napravio pometnju na beogradskom aerodromu

Kultura -

Na današnji dan rođen je jedan od najpoznatijih kompozitora za decu Minja Subota, koji je preminuo prošle godine, u 82. godini posle borbe sa teškom bolešću.

Minja Subota
foto: Filip Plavčić

Iza sebe je ostavio brojne pesme i najgledaniju emisiju u bivšoj Jugoslaviji "Muzički tobogan“, koji je pomogao deci da upoznaju naše najistaknutije pesnike i uz poznate kompozitore stvore preko dve stotine pesama koje su interpretirali naši najpopularniji vokalni solisti: Zdravko Čolić,Oliver Dragojević, Đorđe Balašević, Bajaga, ali i u kojem su se proslavile brojne zvezde.

U ispovesti koju je dao za Kurir, godinu dana pre smrti, otkrio je kako je nastala čuvena emisija "Muzički tobogan", a i prisetio se zanimljivih anegdota sa putovanja.

Minja Subota
foto: Zorana Jevtić

Muzički tobogan

- Napisao sam osamdesetih godina i najznačajniju pesmu na Ršumove stihove "Deca su ukras sveta“. Urednik dečjeg programa na TV Duško Radović nam je tada rekao: "Deci samo poklanjajte najbolje!“ On je bio uvek namršten, ali kad ti nešto kaže, padneš sa stolice. Dao mi je najbolji savet u životu, a to je: "Deci se obraćajte kao sebi ravnima. Uvek sa: ‘Poštovana deco’“.

Smatrao sam da deca zaslužuju program po uzoru na Evroviziju i onda sam ja napravio "Muzički tobogan“. Nisam našao na razumevanje za taj program u TV Beograd, već u Novom Sadu. Urednici u Vojvodini su bili pesnici. Mi smo ceo program snimali u Pionirskom gradu. Reportažna kola i kamermani su dolazili iz Novog Sada. Snimali smo za jedan dan emisiju sa 250 mališana u studiju. Imali su ručak.

Mnogi mi danas kažu da su deca "Tobogana“, a ja nove otkrivam svakog dana. Shvatio sam je Leontina pevala tu prvi put svoju kompoziciju. Sestre Kovač su se predstavile s pesmom koju im je napisao Bata.

Bilo je tu čelista, instrumentalista, a i jedan Dženan Lončarević. Pevao je u crvenoj jakni, a među poslednjima je nastupala Nataša Bekvalac. Imala je prva sa sobom na sceni i male balerine. Ona je pravi tip šlager pevača. Nataša bi u Nemačkoj mnogo bolje prošla jer dobro izgleda i peva. Njena nesreća je jedino što nije dobar pevač kao Tanja Banjanin - pričao je Minja u ispovesti za Kurir.

Sećanje, Mira Stupica, Glumica, Narodno Pozorište, Veče, Bora Dugić
foto: Dado Đilas

Putovanje sa suprugom predsednika države

U nastavku priče prisetio se i dešavanja nakon Titove smrti i kako je išao na turneju sa Mirom Stupicom, suprugom tadašnjeg predsednika države.

- Povodom 29. novembra, Dana republike, za naše ljude u inostranstvu pripremala se u novembru velika turneja po SR Nemačkoj, Francuskoj i Austriji pod nazivom "Pozdrav iz domovine“. To je do tada, može se reći, bila najveća i najbolje organizovana turneja po zemljama zapadne Evrope.

Što se tiče programskog sadržaja, solisti i gosti su bili, kako je tada bio običaj, iz svih republika i pokrajina.

Učesnici su bili Mira Stupica, Miodrag Petrović Čkalja, Žarko Mitrović, Živan Saramandić, Biljana Ristić, Arsen Dedić, Miroslav Ilić, Ljiljana Čavoli, Nedžad Salković, Sena Ordagić i ja kao voditelj i solista.

Minja Subota
foto: Zorana Jevtić

Ali dogodilo se nešto neočekivano, a za pojmove estradnih turneja bez presedana. U toku priprema turneje, suprug naše koleginice, istaknute dramske umetnice Mire Stupice, Cvijetin Mijatović izabran je za predsednika Jugoslavije.

Pozvali su me prijatelji iz Beogradske estrade, koja je, u saradnji s našim konzulatima, bila organizator ove turneje i zamolili da diskretno upitam Miru Stupicu da li je možda odustala od turneje. Kada sam je upitao, rekla mi je: "Pa ja sam, pre svega, umetnica i jedva čekam da pođemo na turneju.“

Kada je i to razrešeno, ponudili su joj "mercedes“ i vozača na turneji, na čemu se ona zahvalila i rekla da je njoj najlepše s njenim kolegama. Nama je to bilo normalno, ali je pripadnicima policije SR Nemačke, Francuske i Austrije, kada im je saopštena takva činjenica, pao mrak na oči jer im je dat zadatak da tokom trajanja turneje moraju diskretno da prate suprugu jednog predsednika države.

Minja Subota
foto: Facebook

U toku čitave turneje obezbeđenje je bilo ogromno, ali mi ga u toku dana nismo primećivali, jedino su se meni, misleći da sam valjda glavni, u svakom gradu pred koncert obraćali predstavnici policije i izveštavali o bezbednosti u dvorani i na bini.

Turneja se bližila kraju i Mira Stupica mi je rekla da je obećala familiji da će doneti na poklon dva radio-kasetofona, pa me je zamolila da joj pomognem oko kupovine.

Blokada aerodroma

Završila se ova turneja, zanimljiva i interesantna na svoj način, i mi na povratku slećemo na beogradski aerodrom. Izašli smo iz aviona i uputili se ka aerodromskoj zgradi.

Minja Subota
foto: Zorana Jevtić

Setim se ja onih Mirinih radio-kasetofona, priđem joj i kažem: "Daj mi tu torbu s radio-kasetofonima, neka bude kod mene. Ako ih carinici pronađu, bolje da su kod mene nego kod tebe, jer kako bi izgledalo da žena predsednika države pokušava da prošvercuje radio-kasetofone.“ A Mira je rekla: "Stvarno si srce, u pravu si“, i dala mi torbu.

Ulazimo u aerodromsku zgradu, kad ono - sve blokirano. Obezbeđenje na sve strane. Na sredini prostorije, gde je tada bila pasoška i carinska kontrola, stoji Mirin suprug Cvijetin Mijatović, okružen pratnjom.

Minja Subota
foto: Zorana Jevtić

Krenuo u susret supruzi, grli je, a onda se pozdravlja sa svima nama i zahvaljuje što smo čuvali njegovu Miru. U toj veseloj atmosferi prilazi mi Mira i kaže: "E, jesmo budale, pogledaj, blokirali ceo aerodrom. Daj mi tu torbu i hvala ti, veliki si drugar!“ Smejao se i Cvijetin, a mi smo u "svečanom mimohodu“, s pratnjom iz obezbeđenja predsednika države, prošli pored simpatičnih i nasmejanih carinika, milicionara i aerodromskog osoblja koje nas je ispratilo.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:37

Oproštaj Minje Subote od Đorđa Marjanovića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track