TEŽAK ŽIVOT GA ŠIBAO SA SVIH STRANA: Kad je došao u Beograd znao je samo 4 padeža, evo kako je dobio NADIMAK SMOKI i upisao glumu
Foto: Printscreen

sećanje

TEŽAK ŽIVOT GA ŠIBAO SA SVIH STRANA: Kad je došao u Beograd znao je samo 4 padeža, evo kako je dobio NADIMAK SMOKI i upisao glumu

Kultura -

Popularni Šurda, Boško s Petlovog brda i tata na određeno vreme rođen je na današnji dan u Skoplju 19. novembra 1936. godine, u porodici rudara, koji su radili u rudniku uglja "Jelašnica" kod Niške Banje.

Ljuboiša Samardžić dobitnik je brojnih nagrada iz oblasti glume, televizije i kulture u kojima je ostavio neizbrisiv trag.

Ljubiša Samardžić
foto: Nemanja Pančić

Ljubiša je kao mladić živeo u siromaštvu, rano je ostao bez oca, ali nikada nije prestajao da se divi svojoj majci, koja mu je bila najveća podrška, iako je imala mizernu rudarsku penziju. On je iz bede u kojoj je živeo uspeo da izvuče samo najbolje, te da nikada ne skrene s pravog puta, puta koji ga je učinio jednom od najvećih legendi koju je srpska kinematografija imala. Glumac je ovako pisao o tom periodu, a prenele su TV novosti:

- Maj 1973: Kad se vreme menja, stegne me reuma: svrbi i burgija u oba ramena, tišti me zglob desne ruke… Ako ne za lepa vremena, a ono bar tada, setim se tabli leda koje sam u šesnaestoj godini vukao na leđima, za sladoled od koga smo živeli moja pokojna majka, Radmila, pokojna sestra Vida, moj brat Žarko i ja…

Ljubiša Samardžić, Zis, Valter brani Sarajevo
foto: Kurir

Otac Drago, radio je u rudniku "Jelašnica“, pet kilometara od Niške Banje u kojoj smo živeli. Bio je jamski tehničar i svaki dinar male plate krvavo je zarađivao. Težak rad narušio mu je zdravlje i, 1948. umro je. Ostali smo samo sa minimalnom, porodičnom penzijom, od koje se, kako se onda govorilo, nije moglo ni umreti, a kamo li živeti…

Glumca težak život nije sprečio da upiše glumu, a u jednom intervjuu, na šaljivo pitanje novinara koliko padeža je znao kad je otišao na studije u Beograd, Smoki je, takođe na šaljiv način, odgovorio: "Četiri". Ovaj odgovor nasmejao je sve prisutne, jer je priznao da je za ostala tri saznao kada je došao u Beograd.

Ljubiša Samardžić
foto: Dragan Kadić

Popularni glumac poznat je pod nadimkom Smoki, ali malo je onih koji znaju zbog čega ga je dobio. Debitovao je 1960, a poslednji put pred kamerama se pojavio 2011. u filmu i TV seriji "Miris kiše na Balkanu" koje je i režirao.

Nadimak je dobio davne 1962. godine, zahvaljujući filmu "Peščani grad" u kome je igrao mladića po imenu Smoki.

U filmu slovenačkog reditelja Bostjana Hladnika igrao je jednog od dvojice drugara na letovanju koji sreću devojku (Milena Dravić) samo u kaputu i bikiniju koja tvrdi da su joj ukrali novac i odeću dok se kupala. Ona im se pridružuje, pomalo se ljubakajući sa obojicom, dok oni počinju da kradu zbog nje. Četiri godine kasnije Samardžić je ponovio ovu ulogu i u TV seriji "Smoki".

Milena Dravić, Ljubiša Samardžić
foto: Printscreen/RTS

Odigrao je više od sedamdeset filmova različitih žanrova, tokom gotovo trideset godina, glumio je glavne i sporedne uloge. Pored mnogobrojnih nagrada, za životno delo dobija nagradu AVNOJ (1988), nagradu "Pavle Vuisić" (1995) i nagradu Akademije "Ivo Andrić" (2005) za uloge u jugoslovenskoj kinematografiji. Preminuo je u Beogradu, 8. septembra 2017. godine, u 81. godini.

Ljubiša Samardžić, Šurda
foto: Printscreen

Po sopstvenoj želji glumac je kremiran i njegova urna nije položena u Aleji zaslužnih građana, već na drugom delu groblja. Ljubiša je odlučio da počiva u porodičnoj grobnici, pored svog jedinca Dragana Gagija Samardžića.

Ljubiša Samardžić, grob
foto: Tamara Trajković

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:12

Komemoracija Gorice Nešović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track