ZBOG DAVORA JANJIĆA SU GENERACIJE UPISIVALE GLUMU: Kolege se oprostile od glumca emotivnim rečima, OTKRILI KAKAV JE BIO PRIVATNO
Foto: Kurir TV

PRIJATELJI U SUZAMA

ZBOG DAVORA JANJIĆA SU GENERACIJE UPISIVALE GLUMU: Kolege se oprostile od glumca emotivnim rečima, OTKRILI KAKAV JE BIO PRIVATNO

Kultura -

Glumac Davor Janjić preminuo je iznenada u utorak u 54. godini na VMA u Beogradu, nakon kraće bolesti. Na filmu je debitovovao sa samo 17 godina u ostvarenju Ademira Kenovića "Ovo malo duše", koje mu je donelo slavu i druge velike uloge.

Davor Janjić
foto: Film Oluja, promo

Davorovu smrt glumac Enis Bešlagić primio je s nevericom, a njegov oproštaj od velikog prijatelja i kolege rasplakao je sve.

- Otišao si kao dobri duh svog Sarajeva i obeležio zauvek našu mladost svojim ulogama, kao i našim druženjem u ovim vremenima koja svaki dan odnose takve dobre duhove iz naših života. Hvala za uspomene i sve ono što nas spaja u dobru. Davor Janjić je onaj zbog kojeg su se mnoge generacije mladih ljudi odlučile baviti glumom, a početak je i film "Ovo malo duše", kojem je on utkao svoj duh.

Enis Bešlagić, Bosanski Glumac
foto: Printscreen Yt

Zato putuj, dobra dušo, dobri brate moj... "Duhovi Sarajeva" ostaju kao naš neizbrisiv trag... Dok Miljacka protiče, ja ću te voleti... Putuj u večnost svoju i pronađi istinski mir. Saučešće porodici i svima onima koji su te osećali svojim - napisao je Bešlagić na svom Instagram profilu.

Od glumca se oprostila i pevačica Severina Vučković, koja je s njim igrala u filmu "Duhovi Sarajeva".

- Otišao je naš Davor Janjić, naš Tref... Nedostajaćeš tvojima, Olji i Piku, naš "gospodar prstenova"... Nedostajaćeš Sarajevu, nedostajaćeš svima - poručila je Severina Vučković.

Severina Vučković, Davor Janjić
foto: Printscreen/Instagram

Poslednje uloge ostvario je u filmovima "Oluja" Miloša Radunovića i "Liberta" Gvozdena Đurića, gde je delio kadrove sa Zlatanom Vidovićem. Mladi glumac kolegu je opisao kao renesansnog čoveka od koga je mnogo naučio.

Zlatan Vidović
foto: Nikola Anđić

- Imao sam tu čast i zadovoljstvo da radim s njim na njegova dva poslednja filma "Oluja" i "Liberta". Sprijateljili smo se na snimanju. Bio je divan čovek, divna duša, koja je mnogo osećala stvari oko sebe. I dan-danas ne mogu da dođem sebi i teško mi je da prihvatim da je otišao. Bio je jedan od poslednjih velikih glumaca sa eks-ju prostora.

film Oluja, snimanje, Davor Janjić
foto: Antonio Ahel/ATAImages

Ovo je nenadoknadiv gubitak za naše glumište. Ne mogu da zaboravim duge razgovore s njim, mnogo me je savetovao kao mlađeg glumca. Bio je renesansni čovek koji se u svašta razumeo, i u muziku i književnost... Trudio sam se da upijem što više njegovog znanja i umeća - rekao je Zlatan Vidović za Kurir.

U bogatoj karijeri ostvario je mnogobrojne uloge, a publika će ga najviše pamtiti po rolama u filmovima"Kuduz", "Stela", "Granica" i " Stanica običnih vozova". Jedna od zapaženijih uloga bila je u ostvarenju "Čaruga", gde je igrao najbližeg prijatelja i pomoćnika jugoslovenskog Robina Huda Jovana Stanisavljevića Čaruge.

Za vreme ratova na prostoru bivše Jugoslavije Janjić se preselio u London. Glumi se vratio 1997. godine, kada je dobio ponudu za slovenački film "Autsajder", te se preselio u Sloveniju. Uloga u ovom filmu donela mu je glavnu nagradu u na prestižnom festivalu u Kairu.

Davor Janjić
foto: Printscreen Youtube / noirplus

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Veliki talenat

Pored Smokija jedini dobitnik svetske nagrade

Davor Janjić dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja. Odmah nakon prve glavne uloge, usledila je još jedna, u ostvarenju "Život sa stricem", gde je igrao lik Martina Kujundžića, za koju je nagrađen gran-prijem "Amerika" za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Montrealu 1988. godine. Nakon toga su se nizale nagrade: Oslobođenje 1989. godine, kao i priznanje filmskih kritičara FIPRESCI za dostignuća u filmskoj glumi, koje je dobio 1990. godine.

Ljubiša Samardžić, Zis, Valter brani Sarajevo
foto: Kurir

Pored Janjića, jedini srpski glumac koji je poneo jedno ovakvo prestižno priznanje bio je Ljubiša Smoki Samardžić za ulogu u filmu "Jutro" na Filmskom festivalu u Veneciji 1967. godine, gde je nagrađen Zlatnim lavom.

Bio je dobar komšija

Teško je podneo rat u Bosni, a sarajevski duh je pokušao da zadrži i u Sloveniji. Janjić je važio za velikog glumca, bio je dobitnik brojnih priznanja, ali je uvek ostao isti. Uvek je bio raja i do kraja života je patio za duhom koji je vladao u Sarajevu pre rata.

Davor Janjić
foto: Printscreen YouTube

- Bio je jednostavan dečko, divan komšija. Iako je već tada bio poznat glumac u celoj Jugoslaviji, nastavio je da se druži sa starim prijateljima i komšijama. Nikada ga nismo doživljavali kao poznatog glumca, već uvek kao dobrog jarana.

U Sarajevu nisi smeo da digneš nos, a njemu to i nije padalo na pamet. Kako sam kasnije čula, veoma mu je teško palo sve što se dešavalo '90-ih godina tamo i što se izgubio onaj pravi sarajevski duh, koji je i u Sloveniji pokušao da zadrži - priseća se za Kurir njegova komšinica iz Sarajeva Danijela.

(Kurir.rs)

Bonus video:

13:47

OLUJA JE FILM NEZABORAVLJANJA I POMIRENJA Zlatan Vidović o ostvarenju koje je već podiglo prašinu UPUTIO MOĆNU PORUKU SRBIMA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track