PLIVALA JE 3 SATA U LEDENOM MORU I VUKLA ČAMAC PUN MIGRANATA DA PREŽIVI: Ovo je Sirijka o kojoj bruji svet, evo šta kaže o Srbiji
Foto: printscreen instagram, youtube printscreen

neverovatna i istinita priča!

PLIVALA JE 3 SATA U LEDENOM MORU I VUKLA ČAMAC PUN MIGRANATA DA PREŽIVI: Ovo je Sirijka o kojoj bruji svet, evo šta kaže o Srbiji

Kultura -

Trenutno najpopularniji film na Netflixu, u Srbiji, a i šire, inspirativna je, istinita priča o sudbini dve sestre iz Sirije, koje su krenule na strahovito putovanje iz ratom pogođene domovine, porušenih snova, do azila u Nemačkoj.

Jusra i Sara Mardini provele su 3 sata u vodi i vukle su čamac pun migranata, u kom su krenule iz Izmira u Turskoj do ostrva Lezbos u Grčkoj, kako bi se dočepali Evrope i boljeg života.

Ove neverovatne scene deo su novog filma "Plivači" koji prikazuje život dve sestre, i Jusrin put od borbe za život do Olimpijskih igara, u kojima je učestvovala u timu izbeglica, koji je oformljen za OI u Rio de Žaneiru.

Film oslikava njihov život tokom rata u Siriji, ali i celokupno izbegličko putovanje i neverovatno je autentičan jer su obe sestre učestvovale u izradi filma, sa željom da on što vernije opiše njihov neverovatni životni put.

- Kada sam prvi put gledala film, sa sestrom, plakale smo, pa smo se smejale, pa opet plakale. Glumice iz filma su rođene sestre takođe, iz Libana su, i shvatile su iz kakvog podneblja dolazimo - kaže Jusra u intervjuu.

Plivati za život - to u ovom filmu dobija pravo značenje. Čamac u koji je krijumčar iz Tuske smestio preko 20 migranata, među kojma su bile i sestre Mardini, izdao ih je nasred mora. Sestre su bile među retkima koje su znale da plivaju. Njihovo preživljavanje je pravo čudo, s obzirom koliko se migranata pod sličnim uslovima udavilo tokom velikog talasa izbegličkih migracija. Skočile su u hladno Egejsko more, i vukle čamac satima. Svi sa čamca su preživeli i dočekali da kroče na grčku obalu.

- Naravno da smo se plašile da ćemo umreti, ali smo znale da neko mora da iskoči sa čamca, da bi bio lakši - priseća se Sara.

No, još inspirativnije je što Jusra nije odustala od olimpijskog sna, pa je po dolasku i izbeglički kamp u Berlinu našla plivački klub i nastavila da trenira, a potom joj se pružila prilika da na OI u Rio ode kao deo "tima izbeglica", što je prihvatila. Postala je i UNICEF-ov ambasador dobre volje, i radi na poboljšanju položaja izbeglica širom sveta.

- Ponoviću svoju priču milion puta dok ne vidim promenu - kaže Jusra. Sestre govore kako su se srele sa mnogim predrasudama, i da su ljudi na "biti izbeglica" gledali kao na bolest.

Sara je od olimpijskog sna odustala po dolasku u Nemačku, i posvetila se pomaganju migrantima na ostrvu Lezbos, gde su i same doplivale u svojoj borbi za bolji život.

No, ona se sada suočava sa optužbama da je učestovala u "krijumčarenju ljudi", provela je preko 100 dana u pritvoru, i čeka je sudski postupak koji može da rezultira i robijom od 20 godina.

Sarini i Jusrini roditelji, i njihova mlađa sestra, morskim putem su takođe 2016. godine došli u Evropu, i sada svi žive u Berlinu, a na Olimpijskim igrama priznala je da bi volela da poseti Beograd.

Film je inspirativan, nateraće vas da promenite perspektivu kada je pogled na ratne izbeglice u pitanju, a "Plivači" i na IMDB imaju visoku ocenu (7.5).

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:52

EKSKLUZIVNO! Holivudski glumac u PULSU SRBIJE! Pričao o Srbiji, humanosti i svojoj želji: Nadam se da ću snimati film sa NJIM!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track