00:23

Muzej Nikola Tesla Jelena Gavrilovic

MOŽDA NISTE ZNALI

VAŽIO JE ZA ČOVEKA KOJI JE BIO USAMLJENIK, ALI TO NIJE TAKO: Muzej Nikole Tesle okuplja naučnike iz sveta i ČUVA OVE TAJNE (VIDEO)

Kultura -

Muzej Nikole Tesle svečano je danas obeležio svoj dan, to jest 70 godina od osnivanja kao jedinstvene ustanove koja čuva zaostavštinu čuvenog naučnika i izumitelja srpskog porekla.

muzej Nikola Tesla
foto: Promo

Program su vodili Bojana Ristivojević i Nemanja Velikić, a prisutnima se obratila direktorka muzeja Ivona Jevtić.

- Zalaganjem Save Kosanovića lična ostavština i predmeti Nikole Tesle (1856-1943) 1951. godine preneti su u Beograd, a vlada Jugoslavije je 5. decembra 1952. donela rešenje o osnivanju Muzeja Nikole Tesle, koji je otvoren za posetioce 1955. godine.

muzej Nikola Tesla
foto: Promo

Muzej u Beogradu jedini čuva originalnu ličnu zaostavštinu Tesle, koju čine vredne kolekcije od preko 160.000 dokumenata, oko 2.000 knjiga i časopisa, preko 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata, više od 1.500 fotografija i staklenih ploča, kao i preko 1.000 planova i crteža - izjavila je direktorka.

muzej Nikola Tesla
foto: Ministarstvo Kulture

Jevtićeva je podsetila prisutne da je u pretpandemijskoj 2019. ova ustanova, u malom prostoru zdanja u Krunskoj ulici, imala oko 150.000 posetilaca, a ove godine očekuju oko 130.000 ljudi sa svih kontinenata. Ona je otkrila i kakav je naučnik bio privatno.

- Tesla je važio za čoveka koji je bio usamljenik. Ali on to i nije bio. Bio je deo kulturne elite i rado viđen gost na manifestacijama. Ceo život je posvetio jednoj ideji i misiji - da pomogne čovečanstvu - podsetila je Jevtić.

muzej Nikola Tesla
foto: Ministarstvo Kulture

U svom obraćanju, državni sekretar Ministarstva kulture Miodrag Ivanović je podsetio da obeležavamo "sedam decenija ustanove koja čuva sećanje na jednog od najblistavijih umova čovečanstva":

muzej Nikola Tesla
foto: Ministarstvo Kulture

- Dan Muzeja Nikole Tesle je prilika da evociramo uspomene na Teslu i prisetimo se njegovog besmrtnog dela koje je presudno uticalo na razvoj savremene civilizacije. Najposećeniji muzej u Srbiji je centar interesovanja naučnika i istraživača iz sveta, ali i trajna spona između Srbije i Tesle, koji je "uvek isticao svoje srpsko poreklo", a 1892. je u Beogradu dočekan uz najviše počasti.

muzej Nikola Tesla
foto: Promo

Ivanović je ukazao da su u želji da njegovo nasleđe bude dostupno čitavom svetu, uz podršku Ministarstva kulture, organizovane izložbe ovog muzeja u Madridu, Barseloni, Trstu, Beču i nedavno Pragu, i sve su izazvale izuzetnu pažnju. On je dodao da su u planu i u ostalim evropskim i svetskim centrima kulture i umetnosti.

Među prisutnima su bile druge ličnosti iz sveta nauke, kulture i umetnosti. Priliku da isproba transformator, dok uživa u stalnoj postavci, nije propustila ni glumica Jelena Gavrilović.

muzej Nikola Tesla, Jelena Gavrilović, Ivona Jevtić
foto: Promo

Užice dobilo hidrocentralu četiri godine nakon Nijagare

Teslina poseta Srbiji znatno je uticala na to da Srbija bude jedna od prvih zemalja u Evropi koja će izgradnjom hidrocentrale u Užicu 1900. godine, samo četiri godine posle puštanja u rad prve svetske hidrocentrale na reci Nijagari, započeti elektrifikaciju zemlje zasnovanu upravo na Teslinom polifaznom sistemu.

muzej Nikola Tesla
foto: Promo

Ministarka Maja Gojković čestitala jubilej

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković uputila je čestitku povodom obeležavanja 70 godina Muzeja Nikole Tesle, u kojoj je navela:

Maja Gojković
foto: Ministarstvo kulture i informisanja/Goran Zlatković

- Izuzetno mi je zadovoljstvo da svim zaposlenima u Muzeju Nikole Tesle čestitam važan jubilej sedam decenija Muzeja, koji čuva sećanje na srpskog naučnika i jednog od najblistavijih umova čovečanstva.

Od 1952. godine, kad je doneta odluka o formiranju ove po svemu jedinstvene institucije kulture ne samo u Srbiji već i svetu, ova ustanova kulture ima nezamenjivu ulogu u očuvanju Teslinog nasleđa, a time i srpskog kulturnog nasleđa. Srbija ima mnogo razloga za ponos što čuva sećanje na jednu od najznamenitijih ličnosti u istoriji čovečanstva.

muzej Nikola Tesla, izložba
foto: Kurir

Ta odgovornost nije obaveza isključivo prema Tesli već i nama samima i svim budućim generacijama. Uverena sam da ćete i u godinama pred nama nastaviti da na najbolji način, predanim i posvećenim radom, predstavljate vrednu zaostavštinu domaćoj i svetskoj javnosti.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:23

Muzej Nikola Tesla Jelena Gavrilovic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track