DODELJEN ZLATNI PEČAT JUGOSLOVENSKE KINOTEKE: Nagrada pripala ČUVENOM REDITELJU za izvanredne rezultate na polju filmske umetnosti
Foto: Ustupljene fotografije / Jugoslovenska kinoteka

PRIZNANJE

DODELJEN ZLATNI PEČAT JUGOSLOVENSKE KINOTEKE: Nagrada pripala ČUVENOM REDITELJU za izvanredne rezultate na polju filmske umetnosti

Kultura -

Istaknuti direktor fotografije i reditelj Karpo Aćimović Godina dobio je Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos kinematografiji, a priznanje mu je na svečanosti 6. decembra u sali "Makavejev“ uručio direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić.

Program posvećen Karpu Godini, s projekcijama njegovih kratkih filmova, izložbom fotografija iz filmova i lične arhive, okruglim stolom o njegovom stvaralaštvu i razgovorima s publikom i studentima, održava se u Kinoteci od 6. do 8. decembra.

Jugoslav Pantelić
foto: Aleksandar Jovanović

- Nema mnogo ličnosti ne samo u jugoslovenskom, već i u svetskom filmu, koje su ostvarile izvanredne rezultate na više polja u okviru filmske umetnosti. Karpo Godina je podjednako značajan filmski reditelj i direktor fotografije, a nije ni mali broj filmova koje potpisuje kao scenarista i montažer - istakao je Jugoslav Pantelić.

- Godina se od samih početaka karijere predstavlja kao reditelj intrigantnih kratkometražnih dokumentarno-eksperimentalnih filmova, snimljenih na autentičan način, kadrovima koji se nalaze negde između fotografije i filma - dodao je.

Pantelić je podsetio da se u istom periodu dešava saradnja sa Želimirom Žilnikom na jednom od najznačajnijih filmova jugoslovenskog crnog talasa "Rani radovi“, na kojem radi kao direktor fotografije, a potom i na kratkom dokumentarnom "Crnom filmu“.

Karpa Godina, Zlatni pečat, Karpo Aćimović Godina
foto: Ustupljene fotografije / Jugoslovenska kinoteka

Saradnja s rediteljem Batom Čengićem, u filmovima "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ i "Slike iz života udarnika“, donosi drugačiji vizuelni izraz, čime Karpo Godina "pokazuje da kao direktor fotografije može da se prilagodi raznorodnim estetikama, a da pritom zadrži svoj lični potpis, dok konceptualni filmski projekat "Nedostaje mi Sonja Heni“, čiji je bio idejni tvorac, govori o neprestanom avangardnom i inovatorskom duhu“, ocenio je Pantelić.

S Lordanom Zafranovićem snimio je „neke od vizuelno najupečatljivijih filmova jugoslovenske kinematografije. Nakon avnagardne esetike Žilnika i Čengića, Karpo Godina u filmovima "Ujed anđela“, "Muke po Mati“, "Okupacija u 26 slika“, pokazuje sposobnost kreiranja filmske fotografije, uslovno rečeno klasičnijeg usmerenja u kojem se dobro vidi sva kompleksnost izražajnih sredstava kamere“, rekao je Pantelić.

Tokom osamdesetih godina 20. veka Karpo Godina je režirao dugometražne igrane filmove "Splav meduze“, "Crveni bugi“ i "Veštački raj“, čije je mesto u jugoslovenskom filmu, kako je ocenio Pantelić, potpuno osobeno i do sada nedovoljno istraženo.

Karpa Godina, Zlatni pečat, Karpo Aćimović Godina
foto: Ustupljene fotografije / Jugoslovenska kinoteka

Dodela Zlatnog pečata Karpu Godini predstavlja "ne samo potvrdu za izuzetan umetnički rad već i poziv za nova sagledavanja epohe jugoslovenskog filma koju je on svojim raznovrsnim talentom obeležio - zaključio je Pantelić.

Primajući Zlatni pečat Karpo Godina je, pozdravljen dugim aplauzom, izjavio da je iznenađen i zahvalan.

- Još kad smo bili studenti u kinoteku u Ljubljani su stizali filmovi iz Jugoslovenske kinoteke. Za nas je to bila velika dragocenost - rekao je Karpo Godina. Prisetio se jedne - divne stroge gospođe koja je pazila da se prema filmovima odnosimo s poštovanjem.

- To znači da dođeš malo ranije, sedneš, oslobodiš se svega što si doneo sa sobom, zaživiš u toj polutami i kasnije se u tami predaješ filmu. Ko je zakasnio makar sekund nije mogao da uđe u salu. Trčali smo kao ludi da stignemo na vreme. Bila je to velika ljubav prema filmu, koja danas pomalo nestaje. A sada eto imam Zlatni pečat Kinoteke. Hvala - rekao je Karpo Godina.

Lordan Zafranović
foto: ATA images

Zahvalio je i Lordanu Zafranoviću, koji je bio u publici i čija je retrospektiva prethodnih dana održana u Jugoslovenskoj kinoteci.

- S njim sam proživeo lep deo života i ušao u medij filma na poseban način. Lordan je, između ostalog, likovni umetnik, a i još puno toga. Za veliki trag u mom stvaralaštvu imam da zahvalim njegovoj estetici i našoj saradnji, razmeni novih filmskih iskustava i istraživanja na području filma - izjavio je Karpo Godina.

Istakao je i značaj koji su u njegovom radu imali Beograd i Novi Sad.

- Za vreme mojih najuspešnijih filmskih poduhvata tu mi je stvarno bio drugi dom. Veliki oslonac bili su mi Branko Vučićević i Želimir Žilnik, kao i snimatelj Andrej Popović - rekao je Karpo Godina.

Publiku je pozvao da pogleda izbor iz onoga što je radio za TV Beograd i TV Novi Sad.

- To su rani radovi, početkom sedamdesetih, iz kojih ćete upoznati Srbiju na malo drugačiji način. Sutra se prikazuju neki moji retko viđeni filmovi, a biće i nešto novije, iz 2012. godine, kada sam predavao u Rijeci, u školi koju su osnovali Rade Šerbedžija i Lenka Udovički. Napravio sam vežbu pred kamerom sa osam studentkinja.

Program posvećen Karpu Godini, u organizaciji Društva Slovenaca u Beogradu "Sava“, predstavlja i svojevrsni uvod u tradicionalnu manifestaciju Dani slovenačkog filma, koja će biti održana u Jugoslovenskoj kinoteci od 8. do 11. decembra.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:44

Nagrada sinu Vesne Čipčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track