DEJANU ZEČEVIĆU POČASNO PRIZNANJE: Srpski reditelj osvojio nagradu na FILMSKOM FESTIVALU za izuzetan doprinos HOROR UMETNOSTI
Foto: Marina Lopičić

uspeh

DEJANU ZEČEVIĆU POČASNO PRIZNANJE: Srpski reditelj osvojio nagradu na FILMSKOM FESTIVALU za izuzetan doprinos HOROR UMETNOSTI

Kultura -

Reditelj i scenarista Dejan Zečević dobitnik je nagrade "Bela Lugoši", koju Ded lejk horor end vajn festival dodeljuje za izuzetan doprinos horor umetnosti. Ovo priznanje već su dobili Đorđe Kadijević, Ruđero Deodato, Džulijan Ričards, Maksim Aleksandar i Udo Kir.

Dejan Zečević
foto: Zorana Jevtić

Inače, osmo izdanje festivala počinje u subotu i tokom tri dana u bioskopu "Abazija" pokraj Palića predstaviće presek najznačajnijih dugometražnih ostvarenja horor žanra iz celog sveta.

- Pripremili smo bogat program filmova, dolaze nam brojni gosti, a imaćemo i veliku premijeru. Fokus je na britanskoj kinematografiji, gde bih izdvojio film "Pastir", u kom igra čuvena Greta Skaki. Festival je otvorio kiparski film "Duhovi ponedeljka", a gost festivala je i njegov producent Loris Kurči. Tu je i kratki domaći film "Furija" Petra Ristovskog - objasnio je programski direktor festivala Milan Todorović.

Film, Glumci, Dejan Zečević
foto: Fonet

Dejan Zečević je proslavljeni srpski reditelj koji je za trideset godina rediteljskog stvaralaštva doneo je opus od deset igranih filmova, više od dvesta epiozoda TV serija, nekoliko dokumentarnih, TV, i kratkometražnih filmova.

Njegovi filmovi su na domaćim i medjunarodnim filmskim festivalima osvojili preko 100 nagrada.

Film Neprijatelj, koji se prikazuje u nedelju 11. decembra u 19h, učestvovao je u glavnim programima na preko 20 medjunarodnih festivala i osvojio: nagradu publike u Solunu, specijalnu nagradu žirija za režiju u Monpeljeu, Francuska, zatim Gran Prix u Kopru, Slovenija, i nagrade kritike u Busanu, Južna Koreja, u Puli, Hrvastka, i Sofiji, Bugarska, te nagradu za najbolju mušku ulogu u Portugalu, kao i nagradu za najbolji scenario u Ourensu, Španiji.

utvara, duh, horor, žena u belom
foto: Shutterstock

Poslednji autorski film, "Izgrednici" imao je svetsku premijeru na Čikago film festivalu a na domaćem FEST-u odneo je nagrade za najbolji film i domaćeg i medjunarodnog žirija filmske kritike (FEDEORA, FIPRESCI), bio je i srpski predstavnik za Oskara. Dobitnik je godišnjie nagrade FIPRESSCI za reditelja godine, (1996, 2002, 2007, 2010. godina) u Srbiji.

Festival zatvara koncert grupe Vrum.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:43

UDOVICA TOME ZDRAVKOVIĆA ZA KURIR TV: Film mi je probudio bolnu uspomenu iz bolnice NJEGOVE POSLEDNJE REČI, NEĆU ZABORAVITI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track