ZAVRŠEN FESTIVAL MERLINKA: Nagrada pripala filmu zasnovanom na stvarnoj ličnosti, kao i dokumentarac SA NAŠIM POZNATIM UMETNIKOM
Foto: Promo

zasluženo najbolji

ZAVRŠEN FESTIVAL MERLINKA: Nagrada pripala filmu zasnovanom na stvarnoj ličnosti, kao i dokumentarac SA NAŠIM POZNATIM UMETNIKOM

Kultura -

Projekcijom filma "Kristina" i dodelom nagrada u nedelju uveče u Domu omladine Beograd završen je 14. Festival kvir film Merlinka.

Na zatvaranju su dodeljene nagrade za najbolji dugometražni i kratki igrani film, dugometražni i kratki dokumentarni film, kratki animirani film, specijalne nagrade za najbolja domaća ostvarenja na festivalu, kao i nagrada publike.

film Kristina
foto: Promo

Za najbolji film festivala proglašena je "Kristina" reditelja Nikole Spasića i scenariste Milanke Gvoić, zasnovan na stvarnoj ličnosti Kristini Ferari, transrodnoj seks-radnici koja u filmu glumi samu sebe. Reditelj Nikola Spasić zahvalio je direktoru festivala Predragu Azdejkoviću, publici i ekipi filma.

- Ovo nisam očekivao uopšte, u selekciji su sve ozbiljni autori, a neki od njih i jako ozbiljni. Juče na tribini smo baš pričali da li film može da promeni neke stvari. Mislim da može, tako da je ovo mali korak ka tome - dodao je Spasić.

Merlinka, Kristina Ferari, Nikola Spasić, Predrag Azdejković, Kristina
foto: Damir Dervišagić

Najbolji dokumentarni film je kanadsko ostvarenje "Anges u kadru" reditelja Čejsa Džojnta, kratki igrani kiparski "Lov" (Kamil Saldun, Šole Zaraei), a dokumentarni špansko ostvarenje "Maldita, ljubavna pesma Sarajevu" (Amaija Ramirez, Raule de la Fuente Kale), u kome Božo Vrećo, najrevolucionarniji umetnik Balkana, peva o životu, prevladavanju prepreka i ljubavnoj priči dva grada, Sarajeva i Barselone.

Božo Vrećo
foto: Printscreen/Instagram

U selekciji za animirane radove najbolji je "Lonac", koji dolazi iz Italije. Favorit publike je nemački kratki film "Dostavljač". Specijalne nagrade osvojila su srpska ostvarenja: kratki film "Drvo tamjana" reditelja Stefana M. Mladenovića, dokumentarac "Do daske" Aleksandra Reljića i igrani film "Kristina" Nikole Spasića, kome je ovo peta nagrada na četiri festivala.

1 / 11 Foto: Damir Dervišagić

Festival je održan u Beogradu i Novom Sadu, a na repertoaru je bilo čak 80 ostvarenja.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:08

U PRIPREMI BIOGRAFSKI FILM O BETI ĐORĐEVIĆ: Glavna uloga poverena glumici Isidori Građanin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track