POSLE POLA VEKA ČUVENA OPERA PONOVO U NARODNOM POZORIŠTU: Poslednje delo velikog italijanskog kompozitora imaće dve premijere
Foto: Narodno Pozorište Željko Jovanović

ne propustite

POSLE POLA VEKA ČUVENA OPERA PONOVO U NARODNOM POZORIŠTU: Poslednje delo velikog italijanskog kompozitora imaće dve premijere

Kultura -

Delo "Turandot", poslednja opera slavnog italijanskog kompozitora Đakoma Pučinija, 23. decembra, posle skoro pola veka od poslednje postavke, ponovo stiže na scenu Narodnog pozorišta u Beogradu.

Predstava će imati dve ravnopravne premijere (druga je zakazana za 30. decembar u Madlenijanumu), a nastaje kao plod saradnje nacionalnog teatra i Madlenijanuma u režiji Marija Pavla del Monaka i pod dirigentskom upravom Stefana Romanija i Đorđa Pavlovića.

Opera Turandot
foto: Narodno Pozorište Željko Jovanović

- Sama činjenica da se "Turandot" nije izvodio u Beogradu skoro pola veka, povlači veliku odgovornost svih koji su deo ove produkcije, ali moram da priznam da upravo ta činjenica predstavlja za mene posebnu čast i simbol je poverenja, koje sigurno nećemo izneveriti. Štaviše, ubeđen sam da će nas to još više i motivisati da na repertoar vratimo ovakav značajan naslov. Publika može da očekuje sveobuhvatni, bezvremeni stilski pristup, prepun fantastičnih kostima, scenografski protkan fluidnim i višenamenskim scenskim elementima - najavio je reditelj Mario Pavle del Monako.

Opera Turandot
foto: Narodno Pozorište Željko Jovanović

Pučinija je smrt sprečila da ovo delo završi 1924, a to je dve godine kasnije uradio kompozitor Franko Alfano. U želji da se odmakne od verizma, veliki autor je posegnuo za nemačkom obradom legende o okrutnoj kineskoj princezi Turandot, koju je pre toga obradio italijanski pisac Karlo Goci, dok se ishodišna priča temelji na starom persijskom epu iz 12. veka.

Poslednju inscenaciju ove opere u Narodnom pozorištu u Beogradu uradio je Jovan Putnik, a premijera je održana 17. oktobra 1975. godine.

(Kurir.rs)

Bonus video:

04:36

Otisak epohe③: Kvintesencija kineske kulture – kunću opera

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track