NEOBIČAN PROJEKAT MUZEJA NAUKE I TEHNIKE: Na orguljama će se svirati muzika iz filmskih hitova čuvenog ZORANA SIMJANOVIĆA
Foto: Zorana Jevtić

umetniku u čast

NEOBIČAN PROJEKAT MUZEJA NAUKE I TEHNIKE: Na orguljama će se svirati muzika iz filmskih hitova čuvenog ZORANA SIMJANOVIĆA

Kultura -

Novogodišnji koncert filmske muzike Zorana Simjanovića, pod nazivom "Jedna tema, jedan film", biće održan u petak, 23. decembra, u 20 časova, u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

U čast velikog kompozitora na dva eksponata ove ustanove kulture iz Zbirke muzičkih instrumenata i automata: orguljama "kaufman" iz 1926. i harmonijumu Johanesa Tica, izgrađenom oko 1900. u Nemačkoj, biće izveden program.

Muzej nauke i tehnike
foto: Zorana Jevtić

Hitove će svirati Olga Đorđević, koja je i autor svih aranžmana. Zoran Simjanović, veliki umetnik i stvaralac raskošnog talenta, rok muzičar, kompozitor filmske muzike po kojoj će se mnogi filmovi još dugo pamtiti, profesor i laureat brojnih nagrada, prerano je preminuo 2021. godine.

- Koncert posvećen neprolaznoj vrednosti njegove muzike inspirisan je saznanjem da su mu orgulje bile omiljeni instrument. Zahvaljujući želji Zorana Simjanovića, pokrenuta je ponovo inicijativa da se "kraljica instrumenata", koja se nalazi u zgradi nekadašnjeg Doma sindikata u Beogradu, restaurira i vrati u život. Kao ustanova koja je 2014. utvrdila orgulje "valcker" za kulturno dobro, Muzej nauke i tehnike ponosi se učešćem u ovom projektu - navodi se u saopštenju.

Muzej nauke i tehnike
foto: Promo

Muzej nauke i tehnike zahvaljuje se gospođi Ljiljani Erić Simjanović i Zoranu Uzelcu na podršci i pomoći, a ulaz na koncert je slobodan.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:12

Graditelj orgulja iz Bačke Topole

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track