VEZA TOME S DANKOM NOVOVIĆ ZAUVEK ĆE OSTATI MISTERIJA: Kurir u SARAJEVU na setu serije, a evo ko igra NOVINARKU i šta ona KAŽE
Foto: Kurir

nostalgija

VEZA TOME S DANKOM NOVOVIĆ ZAUVEK ĆE OSTATI MISTERIJA: Kurir u SARAJEVU na setu serije, a evo ko igra NOVINARKU i šta ona KAŽE

Kultura -

Nepodnošljiva hladnoća, autentična scenografija i mnogo nostalgije. Ovo je iz prve ruke impresija sa seta serije "Toma", koja se trenutno snima u srcu Sarajeva, a kom prisustvuje i ekipa Kurira.

Deo one fantastične glumačke postavke iz filma s Milanom Marićem, koji tumači lik pevača Tome Zdravkovića na čelu, okupila se u gradu na Miljacki da oživi zimu 1984. godine, kad su baš tu održane Zimske olimpijske igre.

Toma, Serija Toma
foto: Kurir

Prisustvujemo jednoj od scena na Baščaršiji, gde su od ranog jutra krenule pripreme, a kakvi bi to kadrovi bili bez najpoznatijeg glumca iz Sarajeva Enisa Bešlagića. Sve nas je sve dobro zabavljao i iza i ispred kamera.

Tomin grad

- Bez Sarajeva nema ni priče o Tomi. On je tu napravio karijeru. Serija i film "Toma" promocija su nekog vremena u kome smo mi odrasli. Lepo je biti deo ovog projekta, koji ne smatram poslom, nego slavljem života kog sam nekad imao. Znam koliko je Toma vremena provodio u Sarajevu, a ta ljubav i dalje traje - počinje Bešlagić, koji igra kafedžiju, i dodaje da nema omiljenu pesmu ovog pevača.

Toma, Serija Toma
foto: Kurir

- Tomu nisam upoznao, ali sećanje na njega najviše čuvam iz druženja s Kemom i Davorinom. Radost je sada gledati Filipa Hajdukovića i Đorđa Stojkovića u ulogama tih legendarnih pevača - ističe Enis.

Đorđe Stojković i Filip Hajduković kao Kemal i Davorin
Đorđe Stojković i Filip Hajduković kao Kemal i Davorinfoto: Kurir

Milan Marić je na set stigao pravo s predstave iz Beograda, dok su glumci Đorđe Stojković i Filip Hajduković, koji igraju čuvene pevače Kemala Montena i Davorina Popovića, morali da porane kako bi obrijali brade i bili spremni da ožive velike legende ovog grada.

U sceni koja je snimana s mnogo statista Toma sreće upravo njih dvojicu dok je u društvu čuvene novinarke Danke Novović i onda svi zajedno idu da pomognu prijatelju da otvori kafanu pred početak Olimpijade.

Izmaštana ljubav

A Danku igra Vaja Dujović. Njen odnos sa Zdravkovićem nosi dozu misterije. Vaju je još jednom pred kamerom spojio s kolegom Milanom Marićem.

Danka Novović, Toma Zdravković
foto: Printscreen, Kurir

- Marić i ja smo prestali da brojimo koji put smo partneri na setu. Ali sada smo prvi put u epohi i nemamo ljubavne scene. (smeh) Ni Danka ni Toma nisu bili u ljubavnom odnosu, bili su prijatelji, ali smo mi u seriji malo izmaštali taj njihov odnos - kaže Vaja u jednoj od pauza tokom koje glumci ulaze u zatvoreno da se zgreju. Na Baščaršiji je i dalje nestvarno hladno, ali nema snega. Baš kao što ga nije bilo ni 1984. kada su počele Olimpijske igre. I to je mala koincidencija. Ali nije jedina. Mnogo je smeha na setu, šale su dobre i dobro greju.

Milan Marić i Vaja Dujović
Milan Marić i Vaja Dujovićfoto: Kurir

- Ipak, videćemo sneg u seriji, a kako, e pa to će ostati kao poslastica za publiku - kaže reditelj Dragan Bjelogrlić i otkriva po čemu će se još serija razlikovati od filma.

Žene koje je voleo

- U narativnoj strukturi. Imamo tri i po sata materijala koje publika nije videla. Upoznaćemo sve Tomine žene, mnogo drugih likova i situacija, tako da će ovo biti jedna kompletnija i šira slika o Tominoj biografiji od one koju smo videli u filmu. Bilo je teških stvari na snimanju, a najteže je bilo napraviti našeg Tomu kakvog publika pamti. Da nosi emociju koje su nosile njegove pesme i neku vrstu sete i nostalgije za jednim vremenom i nekim ljudima kojih više nema. Raditi biografski film je zahtevno i nije ga lako napraviti a da publika to voli. Mi smo uspeli s filmom, a videćemo kako će publika prihvatiti seriju - ističe Bjelogrlić.

1 / 9 Foto: Kurir

- Sreli smo se samo nekoliko puta u životu i razmenili nekoliko rečenica. Ne mogu da kažem da sam ga poznavao, samo sam ga upoznao - zaključio je reditelj.

Toma Zdravković
foto: Pritnscreen

Za kraj snimanja ostavljena je scena između Marića i Bešlagića, koji kreću da traže najbolji burek u Sarajevu. Inače, film "Toma" videlo je više od milion ljudi, a nema sumnje ni da će se serija čekati s velikim nestpljenjem. Njeno emitovanje očekuje se u prvoj polovini 2023. godine, a ceo projekat ne bi uspeo bez podrške Telekoma Srbija.

Kurir.rs/ Ljubomir Radanov

Bonus video:

01:08

MENE NE MOŽE NI JEDAN MUZIČAR, NI PEVAČ DA ZAVEDE! Goca Lazarević iskreno o ljubavima, Zaharu, i Tomi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track