UMRO SLOBODAN JOVANOVIĆ COBI: Interpretator vranjske gradske pesme i izvornih narodnih pesama preminuo nakon kraće bolesti
Foto: vranje.org.rs

In memoriam

UMRO SLOBODAN JOVANOVIĆ COBI: Interpretator vranjske gradske pesme i izvornih narodnih pesama preminuo nakon kraće bolesti

Kultura -

Poznati interpretator vranjske gradske pesme i izvornih narodnih pesama, Slobodan Jovanović Cobi, preminuo je u ponedeljak uveče u Nišu u 76. godini, posle kraće bolesti.

Rođen je 1947. godine u Lapovu kod Kragujevca. Završio je srednju učiteljsku školu, a 1969. godine upisao Muzičku akademiju u Skoplju. Rano je počeo da se bavi pevanjem izvornih i komponovanih pesama.

Negovao je opus starih, kroz vreme potvrđenih pesama vranjskog područja, trudeći se da ih izvodi vrlo izražajno, sa dikcijom koja odgovara vranjskom dijalektu. Svoje ogromno znanje i iskustvo godinama unazad nesebično je prenosio mladim ljudima, koji su želeli da nauče kako se pravilno interpretira izvorna muzika. Bio je uzor, pa i učitelj mlađima, Ivani Tasić Mitić, Tijani Vučković i Milošu Ristiću, koji su postigli zapažene rezultate na polju izvornog stvaralaštva.

Poznati interpretator vranjske gradske pesme i izvornih narodnih pesama Slobodan Jovanović biće sahranjen u danas (sredu) u 13 časova na Bunuševačkom groblju u Vranju.

T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track