HAJDI KLUM SE POHVALILA PREDMETOM KOJI IMA SVAKA SRPSKA KUĆA: Devojke nisu mogle da se udaju bez toga, a sada je zaboravljeno
Foto: Profimedia

ima stila

HAJDI KLUM SE POHVALILA PREDMETOM KOJI IMA SVAKA SRPSKA KUĆA: Devojke nisu mogle da se udaju bez toga, a sada je zaboravljeno

Pop kultura -

Nemačka manekenka Hajdi Klum često je u žiži interesovanja medija, zbog provokativnih izdanja u kojima pleni iako je zagazila u petu deceniju. Čuvena manekenka često na svom Instagram nalogu objavljuje fotografije na kojima isitče svoju vitku figuru, a ovoga puta pratioce je iznenadila drugačijim sadržajem.

Manekenka uživa u praznicima i često sa svojim obožavaocima deli detaje svoje praznične atmosfere. Ovoga puta ona je podelila snimak novog heklanog stolnjaka, koji će upotpuniti njenu prazničnu dekoraciju.

Hajdi Klum
foto: Printscreen/Instagram

Zaborav

Ovaj detalj ranije je bio standard u uređenju doma, a sada je potisnut zahvaljujući novim trendovima. Od neizbežne i veoma popularne sitnice postao je demode komad koji se retko može naći u kući.

Heklani stolnjaci (milje) su u davna vremena krasili mnoge domove. Od stolova, preko komoda, pa do čuvenih televizora sa velikim kutijama, nema te kuće u Srbiji koja nije imala bar jedan komad ovog ručno napravljenog stolnjaka.

Milje, Heklanje
foto: Printscreen YouTube

Miraz

I dok se danas devojke ne udaju jer, kako stariji kažu, mnogo biraju ili puno rade, pre pola veka bilo je malo drugačije. Stasale za zajednicu, mlade dame nisu mogle ući u brak bez miraza.

Kada bi se u kući rodilo žensko dete, majka bih odmah morala da počne sa pripremama devojačke spreme. Ona je podrazumevala vezene, heklane i pletene stvari, koje bi se polako pakovale u kofer ili devojački sanduk.

Mara Jablanović, heklanje
foto: RINA

Momci su ranije tražili devojke koje imaju miraz. Mogle su biti lepe kao slike, ali im to ne bi mnogo pomoglo ukoliko nije imala miraz.

Cena

U ponudama koje se mogu naći na internetu, na više sajtova za kupovinu odnosno prodaju, heklane stvari mogu koštaju nekih 4.500 dinara, a ovaj predmet može se kupiti i za 2.000 dinara, pa čak i za 750 dinara koliko iznosi jedna od najnižih cena.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:33

OVDE MUŽEVI DOLAZE NA GOTOVO! U selo kod Vranja PRIZETKO JE NAJCENJENIJI, običaji nalažu da MORA DA DOĐE U MLADIN DOM!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track