U ČAST MARKA ŽIVIĆA RIMEJK NJEGOVE PREDSTAVE: BDP najavilo novu pozorišnu sezonu i sedam premijera, a gledaćemo ove POZNATE GLUMCE
Foto: Eden Rock Production

Za kraj godine u BDP stiže "Idiot"

U ČAST MARKA ŽIVIĆA RIMEJK NJEGOVE PREDSTAVE: BDP najavilo novu pozorišnu sezonu i sedam premijera, a gledaćemo ove POZNATE GLUMCE

Kultura -

Uspešnu godinu Beogradsko dramsko pozorište će završiti pretpremijerom predstave "Idiot" Fjodora Mihajlovića Dostojevskog.

Reditelj Ivica Buljan nastavlja na ovom komadu, nakon "Misisipija", saradnju s književnikom Vladimirom Tabaševićem. Glumačku ekipu čini spoj mladosti i iskustva: Aleksandar Jovanović, Bojana Stojković, Vesna Čipčić, Iva Ilinčić, Jana Milosavljević, Luka Grbić, Milan Zarić, Milan Kolak, Miloš Petrović Trojpec, Miodrag Krstović, Nedim Nezirović, Nikola Malbaša, Tamara Aleksić i Mirjana Karanović.

Mirjana Karanović
foto: Zorana Jevtić

- Želela sam da radim s Buljanom. Gledala sam njegove predstave, jer je to pozorište koje intrigira. Upoznala sam na probama jednu generaciju sjajnih mladih glumica. Ne igram ovde veliku ulogu i imala sam dovoljno vremena da im pomažem kod građenja likova.

Uvek želim da budem profesor i učitelj. Gledala sam više puta predstavu i nijednom mi nije bilo dosadno. Oni daju dušu svoju na daskama i nadam se da će svi oni postati članovi ovog ansambla BDP u 2023. Navijam za njih - rekla je Karanovićeva.

U narednoj godini pored "Idiota", čija je premijera zakazana za 20.02.20223. godine, Beogradsko drmasko poziršte imaće još šest premijera. Planirane su premijere predstava "Ne igraj na Engleze", "Laž", "Prafaust", "1984", "Lažljivi život odraslih", "Budućnost" i "Švejk".

Marko Živić
foto: Dragan Kadić

U znak sećanja na preranog preminulog Marka Živića naredne godine zakazana je premijera rimejk predstave "Ne igraj na Engleze", koja je odigrana 265 puta.

- Pitanje zašto opet Englezi? U kladioničarskom rečniku postoji pojam dark hors, konj u koga niko ne veruje, e to se desilo i oboj predstavi koja je postala klasik. Danas radimo savremenu adaptaciju klasika. Uz veliku ljubav i poštovanje koju dajem prvoj postavci, biće izazov da 15 godina kasnije kada se promenilo sve, pa i klađenje, istu tu priču, istražujući dalje te likove nadam se da ćemo napraviti predstavu kija će biti jednako uzbudljiva i sa istkm duhom, koja će odgovarati današnjem vremenu - rekla je rediteljka Staša Koprivica.

Aleksandar Radojčić
foto: ATA images

Ovoga puta publiku očekuje nova glumačka postavka, a Markovu ulogu nasledio je Aleksandar Radojičić.

- I ovog puta imamo fantastičnu podelu. Bio sam na dve probe i momci shvataju to baš dibro, dobro promišljaju i rade sa lakoćom. Ne možemo da prognoziramo da li će se ponoviti uspeh prethodne predstave. Biće teško gčedati bez Marka, a opet Aci će biti najteže da odigra to maestralno poput Marka - rekao je scenarista Vladimir Đurović.

Komad "Laž" je budući veliki hit Beogradskog dramskog pozorišta. Predstava će se igrati tokom celog meseca aprila i oktobra 2023. godine.

Jelisaveta Orašanin
foto: Nemanja Nikolić

U komadu igraju Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Jelisaveta Orašanin i Tamara Krcunović.

Posle pet godina na scenu BDP-a vraća se Jelisaveta Orašanin.

- Pošto nam je poluzabranjeno da pričamo o komadu i likovima koje koš uvek ne poznajemo. Vraćam se u pozotište posle pet godina, čitali ste svi trudničko, porodiljsko, korona... radujem se što se posle toliko vremena vraćam u pozorište koje se toliko promenilo - rekla je Jelisaveta Orašanin.

Biković je otkrio zbog čega je odlučio da zaigra u ovom komadu, uprkos brojnim obavezama koje ima zbog snimanja na relaciji Srbija - Rusija.

Miloš Biković, film Izazov
foto: produkcija Yellow Black and White

- Ovaj komad počinje i sve vreme je tretiran kao komedija. U jednom trenutku na vrlo vešt način iz komedije prerasta u vrlo ozbiljnu dramu, koja tretira pitanje koliko je čovek sposoban da bude istinit i iskren. Ovo je jedna vrlo ozbiljna komedija, nije ovo tragikomedija - istakao je Miloš Biković.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:01

GLUMCI BDP-a NA OKUPU: Ko je zakasnio, ko preležao koronu, a ko izbegao da da izjavu (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track