KRUŠEVAČKA NAHIJA: Narodni muzej u Kruševcu postavio značajnu istorijsku izložbu koja obrađuje Prvi i Drugi srpski ustanak
Foto: Kurir/Ž.M.

postavka

KRUŠEVAČKA NAHIJA: Narodni muzej u Kruševcu postavio značajnu istorijsku izložbu koja obrađuje Prvi i Drugi srpski ustanak

Kultura -

Narodni muzej u Kruševcu postavio je značajnu izložbu „Kruševačka nahija do 1804. do 1833. godine” autora Gorana Vasića, istoričara iz ove ustanove.

Izložbu je otvorio Nikola Pantelić, v.d. direktora Narodnog muzeja. Ovaj projekat je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Grada Kruševca, a pomogao je i kolekcionar iz Gračanice Aleksandar Čolić sa svojim brojnim eksponatima.

- Izložba obuhvata period od 1804. do 1833. godine, kada je Kruševačka nahija ušla u sastav Kneževine Srbije, a obrađuje Prvi i Drugi srpski ustanak, koji su bili oslobodilački ratovi i srpska građanska i kulturna revolucija i predstavljaju prekretnicu u razvoju naše zemlje, jer smo konačno dobili slobodu posle viševekovnog ropstva pod Turcima. Predstavljena je oprema i naoružanje Srpske vojske, brojna dokumenta i opisi bitaka na Jasici i Varvarinu, kao životopisi istaknutih ličnosti – Stojana Simića i Čolak Ante, istakao je Vasić.

Kruševac, Narodni muzej
foto: Kurir/Ž.M.

Otvaranju Izložbe prisustvovao je i kolekcionar Aleksandar Čolić.

- Od malena sam kolekcionar i saradnik brojnih muzeja, arhiva i drugih kulturnih institucija u zemlji i svetu. Eksponate sam prikupljao od građana, na pijacama, sajmovima u Srbiji i inostranstvu i na razne druge načine i to iz oblasti istorije, numizmatike i drugih oblasti, zatim odlikovanja i druge vredne stvari. Sa velikim zadovoljstvom sam ih ustupio Narodnom muzeju na poziv Gorana Vasića, rekao je Čolić.

1 / 6 Foto: Kurir/Ž.M.

Svečanost je uveličao i Goran Arsić, profesor harmonike u Muzičkoj školi “Stevan Hristić”.

Izložba je oduševila mnogobrojne posetioce, a biće otvorena do kraja januara 2023. godine.

Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track