DRUŽELJUBLJE ZA MILIĆA OD MAČVE: Kulturna manifestacija u čast legendarnog slikara i multimedijalnig umetnika
Foto: Kurir/Ž.M.

tradicija

DRUŽELJUBLJE ZA MILIĆA OD MAČVE: Kulturna manifestacija u čast legendarnog slikara i multimedijalnig umetnika

Kultura -

Kulturni centar Kruševac je, u Legatu Milića od Mačve, organizovao tradicionalnu kulturnu manifestaciju „Druželjublje za Milića” u čast legendarnog slikara, multimedijalnog umetnika i velikog srpskog rodoljuba Milića Stankovića – Milića od Mačve.

Ove godine program su činili Godišnja izložba Udruženja likovnih umetnika Rasinskog okruga „Rasinius” i nastup Hora „Biser“ i profesora violine Živojina Velimirovića.

Program je vodio pesnik i slikar Nebojša Lapčević, predsednik ovog udruženja, a učesnike manifestacije je pozdravila Violeta Kaplarević, direktorka KCK, ističući da ova ustanova godišnje organizuje veliki broj kulturno zabavnih programa, a Legat dvadesetak i da na ovog Izložbi učestvuje 55 slikara.

O slikarskoj izložbi govorila je likovna kritičarka i umetnica Marija Stojadinović:

Milić od Mačve, izložba, Kruševac
foto: Kurir/Ž.M.

- Karakteristika ovogodišnje Izložbe je veliki format slika i novi likovni izraz, što se tiča stila dominira ekspresionizam, a evidentno je širenje stvaralačkih granica. Nastupili su i autori van Rasinskog izraza, a izložene su i slike dvoje preminulih slikara – Marine Pavlović Petrov i Radiše Bebana Nikolića. KCK je raspisao konkurs za novu izlagačku sezonu u 2023. godine i nadamo se novim autorima i kvalitetnim umetničkim delika, istakla je urednica Likovnog programa KCK.

Kao i uvek do sada, tradicionalno je služen pasulj po receptu legendarnog slikara i multimedijalnog umetnika Milića Stankovića - Milića od Mačve, koji je bio veliki prijatelj Kruševca.

1 / 6 Foto: Kurir/Ž.M.

Vi ste mi venac za stolom, gosti moji, tako je zapisao Milić od Mačve u testamentarnom pismu Slovo o poklonu zbirke slika „Kosovo prvi prag Srbije” gradu Kruševcu 2000. godine. Iste godine, Milić je otišao u legendu i večnu slavu, ali kao otšelnik – putnik kroz vreme. Proročki je govorio da je u prestonom gradu (Kruševcu) oduvek bio i da će se za 200 godina na zemlju vratiti uz pomoć svemirskog taksija od lebdećih balvana.

Legat je od 2008. godine u sastavu Kulturnog centra Kruševac, u kojem je izloženo 120 originalnih dela velikog umetnika i gde se u toku godine održavaju mnogi kulturni programi. Inače, veliki umetnik je Kruševcu darivao umetničko trojstvo, počev od 1971. godine, povodom šest vekova Kruševca: fresku Obretenije Lazarevo, zatim spomenik Majka Srbija i Majka Grčka 1999. godine u centru grada i zbirku umetničkih dela Kosovo – prvi prag Srbije”, koja se čuva u ovom legatu.

Ž. Milenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track