RALETU ZELENOVIĆU NAGRADA "NEBOJŠA POPOVIĆ" ZA 2022 GODINU: Priznanje za promovisanje filmske umetnosti
Foto: Zorana Jevtić

Legenda

RALETU ZELENOVIĆU NAGRADA "NEBOJŠA POPOVIĆ" ZA 2022 GODINU: Priznanje za promovisanje filmske umetnosti

Kultura -

Nagradu "Nebojša Popović" za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture za 2022. dobio je Radoslav Zelenović za višedecenijski rad u kinematografiji.

Priznanje su ustanovili Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, Kulturni centar Beograd, Jugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica, Festival evropskog filma Palić, Udruženje građana "Pogled u svet", Fond B92, festival Slobodna zona, Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks i članovi porodice Nebojše Popovića. Zelenoviću će, kako se navodi u saopštenju za medije, nagrada biti uručena 11. januara u 20 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograd, u okviru filmskog maratona koji je koncipirao Pavle Levi, dobitnik priznanja za 2021. godinu.

Radoslav Zelenović
foto: Damir Vujković

Dugogodišnji direktor Kinoteke je završio osnovnu školu u Kosovu Polju, gimnaziju u Peći i Prištini.

Studije je započeo na Filozofskom fakultetu u Prištini (grupa za srpskohrvatski jezik, opštu lingvistiku i jugoslovensku književnost), a diplomirao je 1971. godine na istoj grupi u Beogradu. Od 2017. do 2020. godine bio je upravnik Audio-vizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju Srpske akademije nauke i umetnosti.

Aktivno je učestvovao u osnivanju filmskih manifestacija poput Festa, Festivala kratkometražnog filma, Filmskog festivala u Sopotu, Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji. Osnivač je i direktor Festivala evropskog filma na Paliću. Objavljivao je filmske kritike i eseje, pisao za mnoge časopise i magazine.

Kurir.rs

Bonus video:

02:05

SEĆANJE NA DŽEJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track