OTAC MILICE MILŠE JE ČUVENI PISAC: Po njemu je nazvala sina, koga je rodila na studijama i SAMOSTALNO ODGAJALA uz njihovu pomoć
Foto: Zorana Jevtić

možda niste znali

OTAC MILICE MILŠE JE ČUVENI PISAC: Po njemu je nazvala sina, koga je rodila na studijama i SAMOSTALNO ODGAJALA uz njihovu pomoć

Kultura -

Milica Isaković Jokanović, poznatija kao Milica Milša, srpska je televizijska, filmska i pozorišna glumica.

Glumačku karijeru počela je kao devojčica epizodnim ulogama u filmovima "Tren", "Drugarčine" i "Berlin kaput". Nastavila je da igra u sporednim ulogama u filmovima kao što su "Tesna koža 2" i "Tesna koža 3".

Milica Milša
foto: Printskrin/Jutjub

Široku popularnost stekla je u popularnim televizijskim serijama Siniše Pavića "Bolji život", "Srećni ljudi", "Porodično blago", "Bela lađa" i "Junaci našeg doba". Najveću popularnost u Srbiji i regionu donela joj je glavna uloga u seriji "Igra sudbine".

I dok o njenoj karijeri govore uloge u kojima je briljirala, malo ko zna da je njen otac čuveni srpski pisac Antonije Isaković.

Otac Milice Milše bio je akademik i istaknuti književnik na koga je popularna glumica izuzetno ponosna, te se rado priseti predivnih momenata koje su proveli zajedno.

Sećanje

- Tata... 21. godina je prošla... a ti si sve više tu, moj si uzor i ponos, sve što radim u životu radim onako kako bi i ti radio, tvojom stazom pravde, poštenja i dobrote idem srećna što sam duša tvoje duše. Kao i na ovoj slici gde me čvrsto i sigurno držiš u naručju sigurna sam da nas sve grliš tvojim zagrljajem i bdiš i dalje nad nama. Ljubav je neprolazna, takvom ljubavlju te i volim - napisala je u objavi na društvenoj mreži Instagram.

Emotivnu poruku povodom godišnjice smrti velikog pisca podelio je i Žarko Jokanović, suprug legendarne glumice.

- Dvadesetjedna godina od odlaska velikog Antonija Isakovića... Miličinog tate, Antonijevog deke i mog tasta... Pisca, akademika i nadasve velikog čoveka i humaniste... Kroz život idemo njegovim stazama čestitosti i ljudskosti, sa njegovom dobrotom i mudrošću, kao našim najdragocenijim putokazom... Beskrajno zahvalni što ste zauvek deo naših života, beskrajno ponosni, s ljubavlju neprolaznom... - napisao je Žarko u objavi.

Ko je Antonije Isaković?

Pisac je svoju prvu pripovetku „Kašika“ napisao sa 25 godina. Zahvaljujući njegovoj sestri, koja je tada prva pročitala ovu pripovetku i na nju dala pozitivne kritike, nastavio je da piše svoja brojna uspešna dela: „Velika deca“, „Paprat i vatra“, „Tren“, „Gospodar i sluge“ i mnoga druga.

U Jugoslaviji su dela Antonija Isakovića mnogo ekranizovana. Pripovetka „Kašika“ je uvrštena u gradivo srpskog jezika i književnosti u osnovnoj školi i uvrštena je u antologiju najljepših svjetskih pripovijedaka.

Antonije Isaković
foto: Priatna Arhiva

Za temu većine svojih dela uzimao je borbe partizana za vjeme Drugog svetskog rata, političke sukobe sa četnicima i razne političke intrige. Detaljnim psihološkim studijima glavnih junaka, stvarao je dela koja se svrstavaju u red najboljih dela moderne srpske književnosti.

Isaković je uređivao književne časopise „NIN“ i „Delo“. Takođe je bio urednik i direktor IP „Prosveta“. U „Avala filmu“ stekao je članstvo Umetničkog saveta, dok je u Odeljenju za jezik i književnost bio sekretar.

U SANU jedno vreme je bio potpredsednik (od 1980. do 1992. godine). Jedan je od autora Memoranduma SANU, 1986. godine. Napravio je nacionalni program SPS-a. Jedno vrijeme je bio u članstvu Komunističke partije, Okružnog komiteta KPJ i Agitpropu CK Srbije

Dala mu je ime po ocu

Milica je rodila sina na četvrtoj godini studija i dala mu je ime po ocu. Ona nikada nije otkrila ko je otac njenog deteta, a prvih šest godina sina je podizala sama, uz nesebičnu pomoć roditelja, trudeći se da ne zapostavi studije, a kasnije i karijeru.

Kada se udala za Žarka Jokanovića, on je prihvatio Antonija, kao svoje dete, na šta je Milica ponosna i često ističe da su skladna porodica.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:23

Milica Milša o snimanju nove serije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track