PADA ODLUKA O DOBITNIKU BEOGRADSKOG POBEDNIKA: Favoriti Emir Kusturica i Goran Petrović za nagradu od 10.000 evra
Foto: Kurir/Z.Šaponjić

nova nagrada

PADA ODLUKA O DOBITNIKU BEOGRADSKOG POBEDNIKA: Favoriti Emir Kusturica i Goran Petrović za nagradu od 10.000 evra

Kultura -

Književnik Vladimir Kecmanović doneo je odluku da povuče svoj roman "Kad đavoli polete" iz trke za priznanje Beogradski pobednik, ali ostaje u konkurenciji, saopštili su juče iz Biblioteke grada Beograda.

Vladimir Kecmanović
foto: Damir Dervišagić

Žiri u sastavu dr Predrag Petrović (predsednik), dr Vesna Trijić, dr Petar Pijanović, dr Slađana Ilić i dr Nataša Anđelković danas će na konferenciji za novinare saopštiti ime dobitnika ili dobitnice 10.000 evra i priznanja za roman godine. U velikom finalu našlo se šest autora: Bojan Vasić "Vlastelinstva" ("Treći trg / Srebrno drvo"), Vladimir Kecmanović "Kad đavoli polete" ("Laguna"), Emir Kusturica "Vidiš li da ne vidim" ("Srpska književna zadruga"), Mirjana Novaković "Mir i mir" ("Laguna"), Goran Petrović "Papir s vodenim znakom" ("Laguna") i Sanja Savić Milosavljević "Teferič na Slaviji" ("Bedem knjige").

Goran Petrović, Akademik Goran Petrović
foto: Printskrin

- Emir je sve dobio od Srbije, osim Pobednika, a članica žirija Vesna Trijić je u Kulturnom dnevniku RTS izjavila da je Kusta napisao knjigu godine. Ko smo mi da joj ne verujemo? Na "Laguninom" sajtu takođe članica žirija Nataša Anđelković napisala je prikaz Petrovićevih knjiga, i to tri dana pre objavljivanja imena pobednika - neki su od komentara pisaca na društvenim mrežama.

Drago Kekanović, Beogradski Pobednik, Dobitnik nagrade, Knjiga, Najbolji Roman
foto: BETA/Amir Hamzagić

Prvi dobitnik nagrade je bio Drago Kekanović za roman "Privrženost" (SKD "Prosvjeta"), a tada je prvi favorit bila dobitnica Ninove nagrade Milena Marković s delom "Deca".

Kurir.rs

Bonus video:

01:47

Emir Kusturica o Dostojevskom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track