DODELJENA NINOVA NAGRADA ZA KNJIŽEVNOST: Pobedila je opet jedna žena
Foto: ATA images

Zasluženo

DODELJENA NINOVA NAGRADA ZA KNJIŽEVNOST: Pobedila je opet jedna žena

Kultura -

Ninova nagrada za roman godine pripala je Danici Vukićević za roman "Unutrašnje more".

Žiri u sastavu Teofil Pančić (predsednik), Marija Nenezić, Milena Đorćijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović na završnoj sednici održanoj 23. januara 2023. godine odlučio je da Ninovu nagradu za najbolji roman godine napisan na srpskom jeziku objavljen u 2022. godini, dodeli delu "Unutrašnje more", autorke Danice cukićević u izdanju Nojzac.

Ninova nagrada
foto: Kurir

Za nagrađeni roman glasali su Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović.

Za roman "Koljka i sašenjka" Uglješe Šajtinca (Arhipelag) glasala je Marija Nenezić, a za roman "Klub istinskih stvaralaca" Milana Tripkovića (Fabrika knjiga) glasao je Teofil Pančić.

Ninova Nagrada, Danica Vukićević
foto: Kurir

Roman Danice Vukićević formalno inventivan, preispituje probleme egzistencije od privatne do društveno-političke ravni, od materijalnosti svakodnevice do ključnih unutarnjih drama pojedinaca u savremenom svetu. Jezičkom suptilnošću i silovitošću, Danica Vukićević transformiše fragmentarni način pisanja u celovitu romanesknu sliku sveta.

Ninova Nagrada, Danica Vukićević
foto: Kurir

U najužem izboru (po redosledu pristizanja) za Roman godine bili su:

  • Danica Vukićević: "Unutrašnje more" (Nojzac)
  • Milan Tripković: "Klub istinskih stvaralaca" (Fabrika knjiga)
  • Goran Petrović: "Papir sa vodenim znakom" (Laguna)
  • Mirjana Drljević: "Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo" (Booka)
  • Uglješa Šajtinac: "Koljka i Sašenjka" (Arhipelag)
  • Marijana Čanak: "Klara, Klarisa" (Bulevar books)
Goran Petrović
foto: Laguna

Književnik Goran Petrović važio je za prvog favorita, a prošle nedelje je za svoje delo već nagrađen priznanjem Beogradski pobednik, a dobio je i Ninovu nagradu 2000. godine za roman "Sitničarnica 'Kod srećne ruke'".

Uglješa Šajtinac našao se u najužem izboru 2011. s knjigom "Sasvim skromni darovi", dok Milan Tripković ulazi u finalnu konkurenciju sa svojim drugim objavljenim romanom.

Danica Vukićević, Mirjana Drljević i Marijana Čanak s prvencima (kuriozitet je da je Drljevićevoj ovo ujedno i prva objavljena knjiga).

Ninova nagrada kritike za roman godine, predstavlja najprestižnije priznanje u Srbiji, a dodeljuje se od 1954. godine.Tokom tog perioda dodeljivana je piscima sa prostora cele bivše Jugoslavije, a posle raspada države srpskim piscima.

Dobrica Ćosić
foto: Maja Ilić/AFP/Profimedia

Nagrada je prvi put dodeljena 1954. godine, a dobio ju je Dobrica Ćosić za roman "Koreni". Jedini trostruki laureat bio je Oskar Davičo, koji je ujedno i jedini laureat koji je nagradu dobio dve godine za redom: "Beton i svici" (1956), "Gladi" (1963) i "Tajne" (1964).

Za ovu nagradu su vezane brojne kontroverze, a priznanje su do sada vratila dva laureata:

Danilo Kiš je 1978. vratio nagradu dobijenu 1972. za roman Peščanik zbog optužbi da je njegova zbirka pripovedaka "Grobnica za Borisa Davidoviča" plagijat.

Danilo Kiš
foto: Iz fotodokumentacije Arhipelaga

Milisav Savić je 1992. vratio nagradu dobijenu 1991. za roman "Hleb i strah" zbog objavljivanja u NIN-u teksta "Strava" Momčila Selića, u kojem je jedan od negativnih junaka pisac koji je upravo dobio NIN-ovu nagradu.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:49

PROGLAŠENJE POBEDNIKA: Milena Marković dobila Ninovu nagradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track