SREĆU NE MOŽETE KUPITI NOVCEM! Nada Šargin o predstavi koja govori o jednoj TORBI i što je prihvatila da igra SPONZORUŠU
Foto: Jelena Janković

glumica za kurir

SREĆU NE MOŽETE KUPITI NOVCEM! Nada Šargin o predstavi koja govori o jednoj TORBI i što je prihvatila da igra SPONZORUŠU

Kultura -

Predstava "Sveta Prada", autora i producenta Vladimira Aleksića i u režiji Sanje Mitrović, prvi put će se u novoj 2023. igrati 27. januara na sceni Bitef teatra. Komad prati "životni put" jedne torbe.

Sveta Prada
foto: Miša Obradović

Kroz priču o modnoj industriji, hit predstava se bavi fenomenom tržišta i savremenog kapitalizma, uz fokus na procese proizvodnje i konzumacije. Deo sjajne glumačke ekipe je i Nada Šargin, koja za Kurir govori o svojoj neobičnoj ulozi, ali sreći i novcu, čiji smo svi postali robovi.

Jedna ste od retkih glumica koja ne beži od uloga u pozorištu. Čime vas je kupio komad "Sveta Prada"?

- Znam dosta glumica koje bi rado igrale u pozorištu ili igrale više, ali nemaju priliku. Ne verujem da glumice beže od uloga u pozorištu, čini mi se da ih baš priželjkuju. "Pradu" sam radila jer je Vlada Aleksić producent i nismo uspevali pre da se spojimo na njegovim projektima zbog mojih obaveza, a sada se otvorio prostor da sarađujemo i on to jako dobro radi i treba ga podržati. Želela sam da radim i sa Sanjom Mitrović, koja je sa Vladom napravila odličnu predstavu "Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti". To je jedna od najuzbudljivijih predstava koju sam gledala.

Nada Šargin
foto: Jelena Janković

Igrate sponzorušu koja gubi suštinski kontakt s ljudima. Udala se za ruskog tajkuna i kako kaže u tekstu: "Nekad je izlazila na splav 'Lukas', a sad je počasna gošća Ane Vintur na Met gala." U čemu se njen put razlikuje od žena sa sličnom sudbinom? Šta je izdvaja od drugih sponzoruša?

- Njome smo se bavili kao karikom u tom lancu modnog sistema, i to nije klasičan lik, više je samo boja nego kompleksan lik. Možda je izdvaja što je došla do čoveka koji ima nenormalno bogatstvo. Sama kaže na kraju svog monologa :"Nije bilo mesta za sve..."Verovatno je izdvaja to što je u pravom trenutku odigrala dobar potez ili je prosto imala više sreće nego druge.

Nada Šargin
foto: Jelena Janković

Da li ste uspeli da sa svojim likom nađete dodirnih tačaka ili nešto zbog čega biste je bolje razumeli ili branili?

- Ona često pominje reč rad, a ja trud. Ona kaže:"Sve je to bio rad!", misleći na sve što je postigla. Ja to isto mislim za svoju karijeru. Samo što ja ne podržavam da neko nudi i prodaje svoje telo i koristi ga kao predmet, niti da svoju najdublju intimu i najdublja osećanja na taj način siluje. Za nju znam da je nikakva muka nije naterala na to, već totalno poremećen sistem vrednosti. Tako u njoj, nažalost, ima neka rupa koja se ne može zasititi i mislim da je prazna jer živi po dosta poremećenom sistemu vrednosti. Iako joj je telo bilo "oruđe za rad", mislim da je ona u dubini odsečena i od svog tela i od sebe.

Nada Šargin
foto: Jelena Janković

Ona je u stvari tragičan karakter. Kad je igram, branim je, verujem u njene reči da je sve to bio rad i da se ozbiljno naradila i da je uspela, jer postajem na sceni na tren ona i ona veruje i misli sve to što govori i veruje da je uspela. U tome je lepota glume, što imate prostora da budete i neko drugi i da uđete u njegovu glavu i sistem vrednosti i da ga branite, ali naravno, i da imate svoj lični stav o tim ljudima. Zato je ja igram i borbenu, ali i proračunatu, nesaosećajnu i praznu, odvojenu.

Nada Šargin
foto: Miša Obradović

Verujete li da novac može da kupi sreću i na koji način? Šta je za vas sreća?

- Ako imate rupu u sebi, nikakav novac je neće popuniti. Sreće ima mnogo, na primer zagrljaj, oblaci...

S Vladom Aleksićem ste radili i u seriji "Vratiće se rode", a dobro poznajete i rediteljku predstave iz rodnog grada. Koliko vam je važno s kim sarađujete?

-Važno je. Žar je ono što me uzbuđuje, davanje, ali naravno, uz lep nivo socijalne i emocionalne inteligencije.

Nora, Nada Šargin
foto: Marijana Janković, Narodno Pozorište

Koji su vaši favoriti s repertoara Bitefa, a šta biste preporučili publici da pogleda u vašem matičnom pozorištu?

- Neka dođu u Narodno pozorište i na "Noru" i na "Ivanova" i na "Belu kafu". Nisam stigla da pogledam baš sve nove predstave, ali neka gledaju sve, i "Pradu", naravno.

Sada ste u najboljim godinama za glumicu. Šta ste sebi poželeli u 2023. godini?

- Svetla, snage, smeha i punoće.

Kurir.rs/ Ljubomir Radanov

Bonus video:

00:15

Nada Šargin došla na premijeru filma Trag divljači

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track