NA OVOM CIKLUSU KNJIGA RADIO SAM 20 GODINA: Goranu Petroviću uručena NAGRADA Beogradski pobednik i novčani iznos od 10.000 EVRA
Foto: ATA images

Pisac za kurir

NA OVOM CIKLUSU KNJIGA RADIO SAM 20 GODINA: Goranu Petroviću uručena NAGRADA Beogradski pobednik i novčani iznos od 10.000 EVRA

Kultura -

Književniku Goranu Petroviću je u prostorijama Biblioteke grada Beograda uručena nagrada Beogradski pobednik za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen u 2022. godini, za knjigu "Papir", koju je objavila izdavačka kuća "Laguna".

Priznanje se sastoji od statuete Pobednika, autora akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, plakete i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protiv vrednosti.

Goran Petrović
foto: ATA images

Petrović se nakon uručenja obratio prisutnima i zahvalio na podršci i priznanju koje je dobio, kao i prijateljima, saradnicima i porodici, koji su bili uz njega tokom pisanja. Beogradski pobednik mu laska, a svako priznanje posmatra kao ram koji uokviruje jedno delo.

- Svaka nagrada je jedna vrsta rama. Taj ram može biti nekad zaista sjajan, poput ovog, ali suština jednog književnog ili likovnog dela jeste ono što je unutra. Najvažniji je čin stvaranja i kasnije čin čitanja - objasnio je Petrović za Kurir.

Goran Petrović
foto: Laguna

Nakon pauze od dvadeset dve godine Petrović je nedavno, pored romana "Papir", izdao i "Ikonostas". U pitanju su prve dve priče, to jest dva toka, kako ih je sam nazvao, u okviru romana "Delta", koji predstavlja univerzum alegoričnih pripovesti čija se radnja razvija od srednjeg veka sve do savremenog trenutka.

- Na ovom ciklusu knjiga sam radio dvadeset godina. Roman "Papir" je samo početak u objavljivanju, već ove godine će se pojaviti još dve knjige iz ciklusa "Delta". Ceo ciklus knjiga imaće više od deset, a manje od 100 romana, kako umem često da se našalim sa samim sobom. Dosta toga sam razmerio i pri kraju je, ali nije baš sve, i to je dobra stvar, jer i piscu mora da bude nešto zanimljivo, ne može da zna sve unapred - istakao je književnik.

Goran Petrović
foto: Laguna

Žiri je razmatrao pet romana, a odluka o dobitniku nagrade doneta je većinom glasova: Nataša Anđelković, Predrag Petrović i Petar Pijanović glasali su za roman Gorana Petrovića, a Vesna Trijić i Slađana Ilić svoj glas su dale romanu Emira Kusturice "Vidiš li da te ne vidim".

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:49

PROGLAŠENJE POBEDNIKA: Milena Marković dobila Ninovu nagradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track