Najnovije vesti

Spektakularnim koncertom na Kolarcu obeležen početak projekta "Sa Mozzartom na krilima muzike"
Foto: Marko Daniel

DONIRANJE KULTURI

Spektakularnim koncertom na Kolarcu obeležen početak projekta "Sa Mozzartom na krilima muzike"

Kultura

Na Kolarcu je u četvrtak, 26. januara, održan prvi u nizu humanitarnih koncerata "Sa Mocartom na krilima muzike“ pod pokroviteljstvom gđe Tamare Vučić.

Glavna zvezda, pijanista Stefan Đoković, izveo je dela Franca Šuberta, Frederika Šopena i Franca Lista. Ðokovićev besprekoran talenat izazvao je ovacije prepune velike dvorane Kolarčeve zadužbine.

Projekat “Sa Mocartom na krilima muzike” ima za cilj popularizaciju klasične muzike, kulturnog nasleđa i humanosti sa konkretnim ciljem da se kultura vrati u svoj dom - dom kulture.

Stefan Đoković
foto: Marko Daniel

Gđa Tamara Vučić je solistički koncert najavila rečima podrške: “Najpre, želela bih da vam se zahvalim na tome što ste ovo veče odlučili da provedete sa nama ovde u Kolarčevoj zadužbini i da zapravo svedočite početku jednog lepog projekta, jedne lepe misije.

Moram da priznam da sam vrlo uzbuđena i da imam malu dozu treme, imajući u vidu da nemam apsolutno nikakvo, bar ne formalno muzičko obrazovanje, a da stojim na jednoj ovako važnoj sceni, sceni hrama muzike.

Takođe, ono što bih želela da podelim sa vama jeste kad je mladi Stefan Đoković podelio svoju ideju, pre svega o večerašnjem koncertu, a onda i o čitavom projektu koji smo na neki način zajedno razvijali, prva misao koja mi je prošla kroz glavu jeste snaga. Pre svega snaga muzike, jer zaista moć muzike je takva da može da vas vine u velike visine, ali isto tako može da vas demotiviše, demorališe i da izazove neke vrlo negativne emocije.

Stefan Đoković
foto: Marko Daniel

Druga stvar je opet snaga, ali ovog puta snaga darivanja. Ima jedna drevna persijska poslovica koja kaže: “Ono što jedete će istruliti, a ono što darujete pretvoriće se u ružu”. Upravo to je cilj ovakve jedne misije, ovakvog jednog projekta, da pokrenemo taj talas darivanja i u narednih 11 meseci u 11 gradova širom naše velike zemlje, gde će ljudi širom Srbije imati priliku da čuju Stefana Đokovića, da uživaju u klasičnoj muzici i isto tako da učestvuju u jednom talasu darivanja, u toj humanitarnoj strani ovakvog jednog projekta, jer će sva sredstva koja budu prikupljena ovom prilikom zapravo biti donirana domovima kulture. Pošto i sama potičem iz jedne male sredine, znam kolika je važnost domova kulture, to su mesta okupljanja, to su mesta društvenih i kulturnih dešavanja.

I na kraju, a ne svakako manje važno, to je snaga jednog mladog čoveka. Stefan Đoković jeste višestruko talentovan mladi čovek, koji bi trebalo i ima sve kapacitete da bude uzor i idol mladim ljudima.

Stefan Đoković
foto: Marko Daniel

Još jednom vam se zahvaljujem što ste ovo veče odlučili da provedete sa nama ovde u Kolarčevoj zadužbini i da učestvujete u početku jednog putovanja kroz Srbiju i to kako drugačije nego na najlepši mogući način, a to je na krilima muzike. “

Muzički karavan u saradnji sa kompanijom Mozzart ovim projektom podržava rad kulturnih ustanova, jer će čitav prihod od prodatih ulaznica biti doniran domovima kulture u kojima će koncerti biti održani.

Sledeći u nizu koncerata održaće se u Loznici 27. februara, gde će publika imati priliku da uživa u klavirskim delima poznatih kompozitora u izvedbi Stefana Đokovića i na taj način podržati rad doma kulture svog grada.

Ljubitelji klasične muzike imaće priliku da slušaju koncert u Loznici, Nišu, Valjevu, Kragujevcu, Kraljevu, Zaječaru, Vrnjačkoj Banji, Subotici, Priboju, Čačku i Novom Sadu. Gradovi u kojima će biti održani koncerti pokrivaju svaki deo naše zemlje od severa do juga, istoka i zapada.

(Kurir.rs)

Bonus video:

KONCERT UMESTO KOMEMORACIJE: Beogradska filharmonija ispratila Ivana Tasovca na večni počinak muzikom
00:45

KONCERT UMESTO KOMEMORACIJE: Beogradska filharmonija ispratila Ivana Tasovca na večni počinak muzikom

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja