U SRBIJI DRUGAČIJE REŠAVAMO PROBLEME: Sloboda Mićalović uoči premijere otkrila detalje saradnje sa ŠPANCIMA KOJI NE ZNAJU SRPSKI
Foto: ATA images

veliki uspeh glumice

U SRBIJI DRUGAČIJE REŠAVAMO PROBLEME: Sloboda Mićalović uoči premijere otkrila detalje saradnje sa ŠPANCIMA KOJI NE ZNAJU SRPSKI

Kultura -

Predstava "Vatre", po motivima istoimenog dela Margerit Jursenar, a u režiji Karme Portačeli, premijerno će biti izvedena večeras u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Komad, čiju adaptaciju potpisuje Marija Velasko, deo je velikog projekta Unije teatara Evrope, u kom se u koprodukcijama udružuje petnaest najznačajnijih teatarskih kuća, a JDP će učestvovati u koprodukciji s Nacionalnim teatrom Katalonije iz Barselone.

predstava Vatre, Sloboda Mićalović
foto: Nebojša Babić

Sloboda Mićalović našla se u glavnoj ulozi, a otkrila je da su probe, uprkos jezičkoj barijeri koja je postojala između domaćih i katalonskih članova ekipe, prošle u najboljem redu i uspeli su da se sporazumeju bez previše reči.

- Ovo je bilo jedno veličanstveno putovanje. Zahvalna sam celoj ekipi što nam je dala priliku da sarađujemo s Karmom Portačeli i Marijom Velasko. Dve kulture su se sukobile u pripremi ovog komada. Naizgled, mi imamo jedan način rešavanja problema, a oni sve rade drugačije. Radila sam i prethodno sa strancima na filmu. Pozorište je nešto potpuno drugačije, potrebna je reč kojoj se veruje.

predstava Vatre, Sloboda Mićalović
foto: Nebojša Babić

Kada me je Karma pozvala, pitala sam se kako će znati šta govorim, ako ne razume srpski. Kasnije, kako su se probe odvijale, bila sam ubeđena da razume srpski. Kada god bismo pogrešili, ona bi nas ispravila i vraćala ili kada nismo bili sigurni u tekst i prepričavali. Tekst je specifičan jer zahteva maksimalnu koncentraciju i davanje. Mislim da će komad imati lep život u JDP, a nadam se i festivalski širom Evrope - rekla je glumica na konferenciji za medije.

Milena Vasić istakla je da su tokom rada uspeli da skuju nove kovanice između srpskog i katalonskog jezika.

predstava Vatre, Milena Vasić
foto: Nebojša Babić

- Bilo mi je zanimljivo, jer sam ranije radila "Metamorfoze" i proučavala mitove. Imala sam šansu da se dotaknem Pasifaje, koja je, igrom slučaja, Fedrina majka, koju igram u "Vatrama". Saradnja je bila divna, čak smo uspeli da napravimo neke sopstvene jezičke kovanice, između srpskog i katalonskog jezika - objasnila je dramska umetnica.

predstava Vatre
foto: Nebojša Babić

Naslovne junake ovog komada, pored Slobode Mićalović i Milene Vasić, tumače i Nataša Tapušković, Nikola Rakočević, Ivan Manojlović, Damjan Kecojević, kao i španski glumci Rosa Ranom i Žordi Kuljet. Katalonski glumci govoriće na maternjem jeziku, a za publiku će biti pripremljen prevod na srpski jezik.

predstava Vatre
foto: Nebojša Babić

Komad "Vatre" biće izveden na festivalu Finistera u Nacionalnom teatru u Portu (Portugal) u februaru 2023. godine, a do kraja sezone, ansambl predstave gostovaće u Valensiji, Barseloni (jul) i već na jesen učestvovaće na pozorišnom festivalu u Madridu.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:27

Sloboda Mićalović Fest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track