ČUVAJU SEĆANJE NA VELIKU AUTORKU: U čast legendarne kompozitorke, mladi umetnici iz kamernog sastava MONK nastupaju u BEOGRADU
Foto: Ružica Milovanović

Klasika je u modi

ČUVAJU SEĆANJE NA VELIKU AUTORKU: U čast legendarne kompozitorke, mladi umetnici iz kamernog sastava MONK nastupaju u BEOGRADU

Kultura -

U galeriji Artget (KCB) u Beogradu večeras nastupa kamerni ansambl Monk. Sastav čine klarinetista Vladimir Stanišić, violinista Vojin Aleksić i pijanista Rastko Pavlović koje je spojilo interesovanje za savremenu muziku pisanu za ovu kombinaciju instrumenata.

Isidora Žebeljan
foto: Dado Đilas

U galeriji Artget izvešće dela Isidore Žebeljan, Menotija, Mijoa i Stravinskog originalno komponovanu za violinu, klarinet i klavir.

Isidora je premunula 2020. godine. Od 2002. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu radila je kao profesor kompozicije, a za akademika je izabrana 2006, kada je imala samo 39 godine, kao najmlađi član u njenoj istoriji.

Meta world festivala, Monk, Vojin Aleksić
foto: Ružica Milovanović

Monk ansambl je novoosnovani kamerni sastav orijentisan ka interpretaciji moderne, primenjene, postmoderne i world muzike. Pre svega se temelji na entuzijazmu i profesionalizmu trojice mladih umetnika: klarinetiste Vladimira Stanišića, violiniste Vojina Aleksića, i pijaniste Rastka Pavlovića koji su se okupili sa ciljem da umetničku muziku prezentuju kroz uticaj plesa, džez i etno muzike, kao i interpretacija domaćih afirmisanih i neafirmisanih kompozitora.

Meta world festivala, Monk, Vojin Aleksić
foto: Ružica Milovanović

Koncept sa kojim je Monk ansambl započeo svoj muzički put se zasniva na plesovima poreklom iz Severne i Južne amerike sa početka 20. veka kao što su tango i regtajm, koji su premijerno izvedeni na BLISS festivalu u Gornjem Milanovcu a potom i na Arlem festivalu u Arilju.

Monk ansambl je imao priliku da nastupi na Kaleidoskopu kulture u okviru fondacije - Novi Sad Evropska prestonica kulture kao i na MetaWorld festivalu u Beogradu. Buduća vizija ansambla je saradnja sa kompozitorima kao i predstavljanje muzike koja je karakterno orijentisana ka igri, plesu, sceni i pokretu.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:21

NOVA KARMEN STIGLA U BEOGRAD! Ana Brnabić i njena partnerka Milica gledaju sprektakl iz prvih redova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track