VOLELA JE SLATKIŠE I CRNO VINO! BRANKA VESELINOVIĆ je bila spremna za NEBESKO putešestvije, ali je želela da živi bar do USKRSA
Foto: Privatna Arhiva

Prijatelj velike glumice za Kurir

VOLELA JE SLATKIŠE I CRNO VINO! BRANKA VESELINOVIĆ je bila spremna za NEBESKO putešestvije, ali je želela da živi bar do USKRSA

Kultura -

O najstarijoj glumici na svetu Branki Veselinović, koja nas je prekjuče napustila u 105. godini života, mnogi danas govore sve najlepše. Među njima je i novinar Nikola Radanović, koji za Kurir opisuje kako je izgledao njihov poslednji susret.

Branka Veselinović
foto: Marina Lopičić

- Kada sam sa glumicom Nađom Rodić posetio Branku 3. januara i tradicionalno joj čestitao novogodišnje praznike, nisam ni slutio da će to biti naš poslednji susret. Bila je kao inače, srdačna i razdragana, ali i setna za nekim davnim vremenima koja su obeležila njen život i bogato stvaralaštvo.

Govorila je o Boginom pozivu za nebesko putešestvije, sve vreme bez tuge, ukazujući da je ispunila svoju životnu misiju i da je živela punim plućima. Povodom praznika smo nazdravili njenim rečima: "Ovo je početak kraja, pun sreće i sjaja", a nedugo zatim se i rastali - priča Nikola i dodaje:

Branka Veselinović, Nikola Radanović
foto: Privatna Arhiva

- Mnogo vremena smo proveli zajedno, još od dana kada se aktivno bavila humanitarnim radom, potom na gradskim kulturnim događajima koje sam realizovao, privatnim slavljima... Mnogi ne znaju da je isključivo volela da konzumira slatkiše i crno vino.

Podrazumevalo se da prilikom svake moje posete treba da nazdravimo i slavimo život. Do poslednjeg dana je uživala u mnogim životnim radostima, okružena ljubavlju i svakom pažnjom uže rodbine i prijatelja. Verujem da je danas njeno dečje srce našlo put do Mlađe Veselinovića, čoveka zbog kog je živela i nesebično stvarala - kaže Radanović.

Branka Veselinović, Nikola Radanović
foto: Privatna Arhiva

Želja ovog novinara je da se Branke sećamo i ubuduće, i to na njen dan.

- Iako je bila svesna do poslednjeg trenutka i spremna za nebesko putovanje, Brankina želja je bila da ostane živa, bar do Vaskrsa. Te večeri se tri puta prekrstila i pomolila Gospodu da je još malo ostavi u njenoj kući. Prekjuče je u ranim jutarnjim časovima njeno srce prestalo da kuca, a zatekla ju je u spavaćoj sobi Zorica Pavlović, gerontodomaćica, sa kojom je imala veoma blizak prijateljski odnos.

Branka je ostavila neizbrisiv trag na kulturnoj sceni Srbije i nekadašnje Jugoslavije, a na nama je da širimo njena dela i da svaki naredni 16. septembar, dan njenog rođenja, smatramo praznikom kulture i podstičemo mlade glumce i ostale kulturne radnike da slede svoj put i dar bogomdan. Znam da bi se Branka složila, jer je čitav svoj život posvetila mladim kulturnim stvaraocima - zaključuje Nikola.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:38

TORTA OD KURIR TELEVIZIJE! Posetili smo Branku Veselinović na 102 rođendan, a njena ljubavna priča je neverovatna!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track