GLOGOVAC ZBOG BOLESTI NIJE POGLEDAO SVOJ POSLEDNJI FILM: Dogovarao se sa rediteljem, a onda mu pozlilo i krenula je BORBA ZA ŽIVOT
Foto: Aleksandar Jovanović

TUŽNO

GLOGOVAC ZBOG BOLESTI NIJE POGLEDAO SVOJ POSLEDNJI FILM: Dogovarao se sa rediteljem, a onda mu pozlilo i krenula je BORBA ZA ŽIVOT

Kultura -

Danas se navršilo tačno pola decenije otkako nas je zauvek napustio glumac Nebojša Glogovac. Kao i svakog 9. februara, i ove godine u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu okupili su se njegova porodica, prijatelji i kolege da se u tišini sete velikana.

Nebojša Glogovac
foto: ATA Images

Još na drugu godišnjicu Nebojšine smrti, njegovo Jugoslovensko dramsko pozorište, u kojem je bio prvak drame, ustanovilo je nagradu "Nebojša Glogovac", za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca. Prvi ju je dobio Miodrag Dragićević, a potom i Jovana Belović i Sanja Marković.

Ipak, to je samo jedan od načina kako ga pamtimo. U tri decenije dugoj karijeri Glogovac je osvojio srca publike brojnim ulogama, od kojih je poslednja bila u filmu "Južni vetar".

Nevojša Glogovac, Južni vetar
foto: Promo

Tu je oživeo lik kriminalca Goluba, ali premijeru zakazanu za jesen 2018, nažalost, nije dočekao. Na dan kada je njegovo srce prestalo da kuca, a u vreme kada se uveliko najavljuje druga sezona istoimene serije, reditelj i koscenarista Miloš Avramović za Kurir evocira uspomene na rad sa Glogovcem.

- Nebojša, nažalost, nije pogledao nijedan kadar iz filma. Čuli smo se uoči Nove godine. Pitao me je kako ide montaža, dokle smo stigli i kada bi mogao da svrati do mene da pogledamo nešto od materijala. Odgovorio sam mu da možemo da se vidimo odmah posle praznika. Međutim, njemu je nakon Božića pozlilo, krenula je borba i ubrzo nas je zauvek napustio - seća se Avramović i dodaje:

Miloš Avramović
foto: Nemanja Nikolić

- Moj odnos s Nebojšom oduvek je bio fantastičan. Nikada nisam imao takvu podršku i pomoć nekog starijeg i tako ostvarenog kolege kao što sam imao od njega. "Južni vetar" mu se zaista mnogo dopao i sve vreme je bio tu. U toku rada smo postali prijatelji i podržavao nas je u svakom smislu, jer je verovao u ceo projekat i našu ideju.

Prvi deo franšize "Južni vetar" snimljen je s malim budžetom, a kad na setu sve ne bi išlo kako treba, Glogovac je unosio vedrinu u ceo tim.

Nebojša Glogovac
foto: Nemanja Pančić

- Morali smo da se dovijamo na razne načine jer smo radili s malim sredstvima. Kada bismo se našli u kriznim situacijama, imao je običaj da me odvuče u stranu i ohrabri me, smisli rešenje. Govorio bi mi: "Uradićemo, snaći ćemo se! Idemo dalje, nemoj da padaš". Uvek je bio tu u trenucima kada nam je bilo najteže i kada je bio najpotrebniji. Bio je neponovljiv. Ostaće mi zauvek u sećanju kao divan i talentovan čovek - zaključuje Avramović.

Nebojša mi nije dao priliku da pogrešim

Glumac Miloš Timotijević u filmu "Južni vetar" oživeo je lik korumpiranog inspektora Stupara, koji blisko sarađuje s vođom kriminalnog podzemlja Golubom, čiji je lik maestralno odigrao upravo Glogovac.

Južni vetar
foto: Aleksandar Letić

- Nebojšu sam znao veoma dugo. Bio je odličan kolega, prijatelj i veliki drug u kadru. Veliki glumci vam ne daju priliku da pogrešite ili budete neuverljivi. Bilo mi je zadovoljstvo da sarađujem s njim - kaže za Kurir Timotijević.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:02

JDP dodela nagrade Nebojša Glogovac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track