MANDI SE POKVARIO MITRALJEZ, A ON MU JE DONEO PRAVI U ZAMENU: Pele otkrio dugo čuvane TAJNE sa snimanja filma Lepa sela lepo gore
Foto: Printscreen YouTube

TAJNE SA SETA

MANDI SE POKVARIO MITRALJEZ, A ON MU JE DONEO PRAVI U ZAMENU: Pele otkrio dugo čuvane TAJNE sa snimanja filma Lepa sela lepo gore

Kultura -

Glumac Dragan Petrović Pele iza sebe ima bogatu karijeru u kojoj je ostvario preko 70 uloga. Rola koja ga je vinula u zvezdano nebo bila je u filmu Srđana Dragojevića "Lepa sela lepo gore".

Dramski umetnik je u emsiji "Vikend na K1“, govorio o višedecenijskoj karijeri i kultnim ulogama,a otkrio je i malo poznate detalje iz ovog ostvarenja.

- To je jedan od najznačajnih filmova koji je snimljen u SRJ. Bilo je ratno vreme i posebni uslovi, odnosno neuslovi za tako jedan veliki projekat, ali je iz toga ispao po meni jedan dobar antiratni film – rekao je Pele i dodao da je za jedan dan prihvatio ulogu u ovom filmu.

Dragan Petrovic
foto: Nemanja Nikolić

- Mene su zbrzali da prihvatim tu ulogu. Nisu mi dali vremena za razmislim. Danas mi je ponuđeno, rečeno i za dva dana sam ja već bio na terenu – kaže Pele.

Kako se spekulisalo uloga Laze, koju je tumačio legendarni glumac, navodno je bila ponuđena Bodi Ninkoviću, a i glumac Srđan Žika Todorović trebao je da igra umesto Milorada Mandića Mande. Pele kaže da nije siguran da su te informacije tačne, ali da je sve moguće:

- Ne znam, nikada nisam saznao, zaista. Pričalo se da, Boda Ninković koji je moj prijatelj, kum i klasić, kao i Srđan Todorović, su trebali da odigraju te dve uloge, koje smo igrali Manda i ja. Ko je šta trebalo da igra, to ne znam – priča

Lepa sela lepo gore, Milorad Mandić Manda, Dragan Petrović Pele
foto: Printscreen YouTube

Drmaski umetnik se prisetio i snimanja, pa otkrio da su uslovi na setu bili zahtevni, imajući u obzir da je to bilo ratno područje i da nisu mogli tek tako da pređu granicu sa svim rekvizitima, koji su im bili potrebni.

- Složeni uslovi su bili. Snimalo se u tunelu u Prijepolju, ali dobar deo filma je sniman u Višegradu Ii okolini, koje je bilo ratno područje. Trebalo je u to vreme, pričamo o 1995. godini, preći granicu sa svom opremom I pirotehnikom za snimanje – priča Pele.

Lepa sela lepo gore
foto: PrintScreen

Kao anegdotu sa snimanja, koja im u tom momentu nije bila nimalo smešna glumac je izdvoji situaciju u kojoj je kada se Miloradu Mandiću Mandi pokvario mitraljez, pravi je dobio od jednog čuvara.

- Mandi se pokvario mitraljez “Šarac”. Oružar nije imao deo da ga zameni, ali zato je došao noćni čuvar, koji je tu preko noći i čuva set, da nas pita šta nam se pokvarilo. Mi mu pokažemo, a on kaže: “Imam ja kod kuće, doneću da zamenimo”. Mi smo se pogledali i pomislili za šta njemu služi taj mitraljez, sigurno ne za lov – dodao je Pele i otkrio da su statisti u filmu bili pravi vojnici.

Lepa sela lepo gore
foto: Printscreen YT

Jiš jedna zanimljivost vezana za ovaj film tiče se i replike: “Kako je u Švedskoj?”, “Ladno, ali standard” koja je deo njegove umetničke slobode.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:29

Jelisaveta Orašanin, Pele i Predrag Danilović podržali akciju učenika Sprotske gimnazije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track