AZRA IZ DOMA ZA VEŠANJE DANAS IZGLEDA POTPUNO DRUGAČIJE: Predviđali joj blistavu karijeru, a posle filma NIJE VIDELA KUSTURICU
Foto: Printscreen/Youtube

možda niste znali

AZRA IZ DOMA ZA VEŠANJE DANAS IZGLEDA POTPUNO DRUGAČIJE: Predviđali joj blistavu karijeru, a posle filma NIJE VIDELA KUSTURICU

Kultura -

Kultni film "Dom za vešanje", reditelja Emira Kusturice iz 1988. goidne i danas je mnogima omiljeni, a obeležila ga je ljubavna priča između Perhana i Azre.

Perhana i Azru na velikom platnu dočarali su Davor Dujmović i Sinolička Trpkova, a iako je u pitanju nesrećna ljubav, njih dvoje bili su oličenje iskrenih osećanja.

Davor je svoju blistavu karijeru završio samoubistvom, vešanjem 31. maja 1999. godine, kada je imao svega 30 godina.

Sinolička Trpkova
foto: Printskrin

Sinolička je za vreme snimanje filma imala 23 godina, a iako su joj svi nakon toga predviđali blistavu karjeru ona se povukla iz sveta filma, ali glumu nije napstila. Danas je profesorka i predaje glumu na Akademiji umetnosti u Skoplju.

Uloga simpatične Azre u Kusturičinom ostvarenju ju je proslavila i svi su joj predviđali uspešnu karijeru, ali ona u nastavku karijere nije imala zapaženijih uloga i ubrzo se povukla iz javnosti. Jedno vreme vodila je emisiju "Alarm“.

Danas živi u Skoplju sa suprugom, Holanđaninom Marselom, i njihovo dvoje dece, ćerkom Leonom i sinom Meglednom.

Glumačku karijeru je ostavila po strani i radi kao docent na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju, na predmetu gluma ispred televizijske i filmske kamere.

- Srećna sam što sam imala tu mogućnost da budem deo izuzetno velikog filma koji se realizovao u zadnji tren pre raspada Jugoslavije. No, kada iza sebe imate jedno takvo iskustvo, onda je to i problem jer u svakom narednom poslu, bilo glumačkom ili profesorskom, težite nekom savršenstvu i podižete sopstvene kriterijume.

Kada znate kako izgleda proces stvaranja jednog takvog dela, uvek ste nezadovoljni ako ne doživite, ne vidite ili barem malo ne osetite ono što se u vama urezalo kao potraga za nedostižnim, kao magija stvaralaštva i kao beskompromisnost u ostvarenju zamišljenog - rekla je ona jednom prilikom za magazin "Azra.ba".

U pomenutom intervjuu otkrila je i da se sa Emirom Kusturicom više nije sretala nakon završetka ovog projekta.

- Desilo se. Raspala se Jugoslavija i putevi su nam se razišli. Dok sam živela u Holandiji, zvao me njegov asistent i ponudio mi ulogu u Emirovom narednom filmu, ali eto, nije došlo do toga da ponovo radimo. Svi mi idemo različitim putevima i vode nas različiti interesi. Nekad se interesi spoje, a nekad ne - iskrena je Sinolička.

Njen partner iz kultnog filma "Doma za vešanje“, Davor Dujmović izvršio je samoubistvo vešanjem. Otkrila je i kako je izgledao njihov poslednji susret.

Davor Dujmović
foto: Printscreen/Youtube

- Bilo je to na Festivalu u Nišu. Dobili smo nagradu za glumački par godine i celu noć, kao na svadbi, sedeli za stolom u kafani. Orkestar je svirao, a fotografi slikali. Sve ostalo je uspomena. Posle toga se nisam ni čula ni videla s njim. Od zajedničkih prijatelja sam saznala o njegovom stanju - zaključila je ona za pomenuti medij.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:47

Emir Kusturica o Dostojevskom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track