"VOJNIČKE LJUBAVI ZAUVEK" PREMIJERNO U BEOGRADU: Vanvremenska priča o traganju za ljubavlju i smislom života
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

JugoslovenskA kinoteKA

"VOJNIČKE LJUBAVI ZAUVEK" PREMIJERNO U BEOGRADU: Vanvremenska priča o traganju za ljubavlju i smislom života

Kultura -

Dokumentarni film "Vojničke ljubavi zauvek", rađen u produkciji Vojnofilmskog centra "Zastava film" Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane i "Optimistik filma" premijerno je prikazan večeras u Jugoslovenskoj kinoteci.

Premijeri filma prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, učesnici filma i brojni gosti.

Nakon prikazivanja filma na brojnim međunarodnim filmskim festivalima i beogradska publika bila je u prilici da pogleda film čiju režiju potpisuje mnogostruko nagrađivani reditelj Željko Mirković.

foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Film donosi ličnu priču reditelja i njegovih prijatelja sa kojima je služio vojni rok. Reč je o mladićima različitih sudbina, iz različitih krajeva tadašnje Jugoslavije, neposredno nakon NATO agresije 1999. godine. Dvadeset godina kasnije, reditelj Mirković odlučio je da potraži prijatelje sa kojima je svojevremeno delio vojnički hleb i da snimi priču o prijateljstvu za ceo život.

Film "Vojničke ljubavi zauvek" predstavlja vanvremensku priču o traganju za ljubavlju i smislom života ispričanu kroz dvadesetogodišnju vremensku lentu vojničkog života glavnih junaka.

01:26

Beogradska premijera dokumentarnog filma „Vojničke ljubavi zauvek“

Dokumentarni film imao je uspešan festivalski život, o čemu svedoči 14 osvojenih internacionalnih nagrada. Film "Vojničke ljubavi zauvek" osvojio je Gran Pri na 17. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma "Zlatna buklija" u Velikoj Plani, nagradu za najbolji dokumentarni film na festivalu u Turskoj, kao i nagradu za najbolju režiju na filmskom festivalu u Londonu. Takođe, ovo ostvarenje dobilo je nagradu za najbolju režiju na filmskom festivalu u Napulju i nagrade za najbolji dokumentarni film na više festivala u Sjedinjenim Američkim Državama.

Film je nedavno osvojio još četiri nagrade za najbolji dokumentarni film i to tri nagrade na festivalima u Indiji i jednu nagradu na njujorškom festivalu "International Gold Award".

1 / 7 Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Ekipu koja stoji iza dokumentarnog filma "Vojničke ljubavi zauvek" predvodio je direktor Vojnofilmskog centra "Zastava film" Uprave za odnose sa javnošću pukovnik Goran Ikonić.

Narator u filmu bio je Aleksandar Gligorić, direktor fotografije Žarko Pekez dok je dizajner zvuka bio Boris Šurlan.

(Kurir.rs/ Ministarstvo odbrane Republike Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track