EVO KOLIKU PENZIJU JE DO SADA PRIMAO RADOŠ BAJIĆ: Glumac se oglasio za KURIR nakon dodeljivanja priznanja za doprinos kulturi
Foto: Nemanja Nikolić

stiže mu povišica

EVO KOLIKU PENZIJU JE DO SADA PRIMAO RADOŠ BAJIĆ: Glumac se oglasio za KURIR nakon dodeljivanja priznanja za doprinos kulturi

Kultura -

Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici predlog komisije o dodeli priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi.

Dvadeset umetnika, među kojima su Aleksandar Berček, Slavko Štimac, Radoš Bajić i Dejan Savić, dobijaće do kraja života dodatak od 64.730 dinara na redovnu penziju, tzv. nacionalnu penziju.

Jedan od dobitnika nacionalne penzije, Radoš Bajić obradovao se nakon saopštenja, a za naš list je podelio i svoje prve utiske.

Radoš Bajić
foto: Privanta arhiva

- Zahvaljujem i čestitam svim dobitnicima ovog značajnog priznanja. Verujem da u kulturi, umetnosti i stvaralaštvu Srbije imamo nezanemarljiv broj onih koji ga zaslužuju. Mnogo više od materijalne satisfakcije, meni je važno da se priznanje dodeljuje za vrhunski doprinos u nacionalnoj kulturi - kaže Bajić za Kurir.

Ukupna cifra premašiće 100.000 dinara

Podsećamo, Radoš Bajić je već neko vreme u penziji, a na promociji svoje monografije "Moj život - moja priča", proslavljeni srpski glumac, scenarista i reditelj govorio je o 45 godina izuzetno uspešnog umetničkog rada i stvaranja.

Tom prilikom, on je govorio i o svojim penzionerskim danima i otkrio koliko iznosi njegova penzija.

Radoš Bajić
foto: Nenad Kostić

- Moja penzija je 42.000 dinara - ispričao je Bajić.

Sabirajući njegovu penziju i onu koju je dobio od države, glumac će od sada svakog meseca, do kraja života na račun dobijati 106.730 dinara.

Ostali dobitnici nacionalne penzije

Odluka o dodeli nacionalnih priznanja doneta je na predlog komisije za utvrđivanje ispunjenosti uslova za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, a na osnovu predloga reprezentativnih udruženja u kulturi i nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

- Priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina dobili su umetnici: pesnik za decu Momčilo Odalović, književni prevodilac Arpad Vicko, kompozitor Vladimir Tošić, muzičar Živorad Jelić, pijanista Nikola Rackov, slikar Milan Blanuša, umetnička fotografkinja Goranka Matić, filmski snimatelj i direktor fotografije Radoslav Vladić, glumac Radoš Bajić, umetnica lutkarstva Irena Tot, primabalerina Duška Dragičević, arhitekta Svetislav Ličina, režiser kulturnih manifestacija, dramski pisac, izdavač i književnik Živorad Ajdačić, dirigent Dejan Savić, stručnjak u kulturi Dragan Drašković, vokalni izvođač i pedagog, kompozitorka, aranžerka i muzička urednica Biljana Arsić Krstić, filmolog Miroljub Vučković, trubač Boban Marković, režiser kulturnih programa Dragomir Zupanc i režiser Ljuboslav Majera - stoji u saopštenju Ministarstva kulture.

Bilja Krstić
foto: Luka Šarac

Biljana Krstić se takođe našla na spisku dobitnika priznanja za izuzetan doprinos nacionalnoj kulturi, a za Kurir je samo kratko prokomentarisala da je to raduje.

- Vest sam čula pre nekoliko minuta. Srećna sam i puno mi znači - kratko je poručila Biljana na putu za Aranđelovac.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:27

Radoš Bajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track