BJELOGRLIĆ JE STALNO KASNIO, A ZA KAZNU JE MORAO DA URADI OVO: Gorčin Stojanović se prisetio saradnje sa glumcem i DEVEDESETIH
Foto: Nemanja Nikolić, Damir Dervišagić

nova premijera u zvezdara teatru

BJELOGRLIĆ JE STALNO KASNIO, A ZA KAZNU JE MORAO DA URADI OVO: Gorčin Stojanović se prisetio saradnje sa glumcem i DEVEDESETIH

Kultura -

Repertoar pozorišta Zvezdara teatar 8. marta postaće bogatiji za predstavu "Nije čovek ko ne umre". Reč je o jednom od najpoznatijih tekstova Velimira Velje Stojanovića, dramskog pisca, pozorišnog i filmskog kritičara, reditelja i pedagoga, koji, posle brojnih inscenacija po nekadašnjoj Jugoslaviji, ovoga puta na sceni "Danilo Bata Stojković" Zvezdara teatra režira njegov sin Gorčin Stojanović.

Gorčin Stojanović
foto: Marina Lopičić

- Prva ruka komada napisana je 1974. godine. Usudio sam se da promenim neke ključne rečenice u tekstu, koji znam napamet jer sam rastao uz njega. Ova predstava je imala kultni status, bila je omiljena u Sarajevu.

Čekao sam 30 godina da režiram baš ovaj komad i nikad se nisam osmelio do danas. Zato sam zahvalan Dušku Kovačeviću i Zvezdara teatru. Zgodna okolnost je to što je pisac veoma voleo igru i smatrao da je ona osnova teatra - počeo je reditelj na konferenciji za novinare održanoj juče, pa se prisetio svoje prve predstave u ovom pozorištu.

Tajkun 2, serija Tajkun 2, Dragan Bjelogrlić
foto: Nemanja Nikolić

- Bila je to predstava "U plamenu strasti" i teško vreme. Teško je bilo da se radi komedija dok neko prebija studente na mostu. Sećam se, Bjelogrlić je stalno kasnio, a običaj je bio da ko kasni više od 15 minuta, donosi oval ćevapa. Taj oval je nekako uvek stizao pre Bjele. Zapamtio sam tu atmosferu, a sličnu imamo i ovaj put. Samo nisu protesti - istakao je Gorčin.

Glavnu ulogu igra Vojin Ćetković, koji je u Zvezdari ponovo posle 28 godina.

Vojin Ćetković
foto: Kurir Televizija

- Ovde sam igrao jednu od prvih predstava. Iako sam sa ovom ekipom privatno prijatelj, prvi put radimo zajedno. Đurica i ja se znamo još sa akademije, a tek sada radimo. Komad je ličan i neka je vrsta posvete. I pristao sam čim mi je Gorčin rekao da je to komad njegovog oca. Što sam stariji, shvatam da kad je nešto bolno i realno, dobro prođe u pozorištu - rekao je Ćetković. U komadu igraju i Bojan Žirović, Pavle Pekić, Aleksandar Đurica, Anđelika Simić, čiji se lik zove Emina, baš kako se zvala i Gorčinova mama.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:51

DRAGAN BJELOGRLIĆ ZA KURIR TV! Glumac o večnosti KULTNE SRPSKE SERIJE: Živim to i dalje na neki čudan način

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track