PURIŠA ĐORĐEVIĆ JE UMRO SREĆAN! Ljubiša Ristić o poslednjim danima i njegovom filmu koji je reditelj snimio u 99. godini
Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić

Sećanje

PURIŠA ĐORĐEVIĆ JE UMRO SREĆAN! Ljubiša Ristić o poslednjim danima i njegovom filmu koji je reditelj snimio u 99. godini

Kultura -

Fest je zatvoren pre dve večeri svetskom premijerom filma "Usta puna zemlje", poslednjim ostvarenjem reditelja Mladimira Puriše Đorđevića.

Mladomir Puriša Đorđević, Puriša Đorđević
foto: Miljan Gogic

Reč je o adaptaciji istoimenog romana Branimira Šćepanovića u kojem nam glavni junak pokazuje put kroz kaljugu civilizacije ka izgubljenoj duhovnosti i osvajanju slobode. Glavne uloge u ovoj specifičnoj drami poverene su Radivoju Raši Bukviću i Sonji Kolačarić, a u jednoj od epizoda pojavljuje se i Petar Božović. Za kasting je bio zadužen Ljubiša Ristić, koji se s Purišom godinama družio, a slavni pozorišni reditelj se za Kurir priseća njihove saradnje.

- Učio sam od njega poslednjih 30 godina. Radili smo zajedno osamdesetih "Tajnu Crne ruke", pa smo radili njegov roman "Ljubavnu priču". Pre nekoliko godina video sam koliko je Puriša nesrećan - da je prešao 95. godina, a da mu ne daju da snimi film. Pisao je stalno scenarija, ali ljudi koji odlučuju o tome nisu imali poverenja da mu daju novac - kaže Ristić.

Ljubiša Ristić
foto: Dušan Milenković

Kako ste našli sredstva za "Usta puna zemlje"?

- Željko Mitrović mi je ponudio da radim svoj film, a ja sam mu rekao da pristaje uz uslov da dopusti Puriši da to isto uradi. Skupili smo glumce. Mi stojimo iza njega i važno je da snimi svoj film. Napravljen je veliki napor, ali najbolji u tom ostvarenju su njegove dosetke i i ideje, ludilo i mladost njegovog artističkog uma. Nikad niko na svetu nije snimio film u 99. godini.

Da li je Puriša stigao da pogleda film u montaži i šta vam je rekao?

- Video je poslednju verziju. Bio je uznemiren jer nije bio siguran da li je snimljeno dovoljno materijala. Međutim, kad je počeo da gleda, rekao je nakon pet minuta: "Oskar", a posle desetak: "Ovo je savršeno." Kad je sve pogledao, poručio je: "Nemoj niko ovo da dira." Film nismo više dirali i publika će ga videti. Nema to veze s našom aktuelnom kinematografijom, to je autorski film Puriše Đorđevića.

Mladomir Puriša Đorđević, Puriša Đorđević
foto: Miljan Gogic

Kako je nastao ovaj scenario?

- Branimir Šćepanović je bio živ i zajedno su radili na njemu. Puriša mi je stalno govorio - ne daju mi ovo da snimam. Ljudima je možda bilo preterano da čoveku od sto godina daju da snimi film, ali se Željko Mitrović usudio. On je privatna produkcija, sam odlučuje o tome i mislim da je dao veliki doprinos umetnosti.

Videćemo uskoro i vaš film "Buba u uhu". Kad će biti premijera?

- Gotov je film i čeka se postprodukcija, a sada pustimo mene i pričajmo o Puriši i divnom filmu.

Kako pamtite poslednji susret s njim?

- Viđao sam ga svaki dan. Kad je film završen, bio je srećan. Nakon 15 dana samo je klonuo, pa smo se bavili time kako da mu spasemo život. Poslednje večeri s njim je tri sata bila Rada Đuričin. On je pričao razne stvari, a ujutru su nam javili da je umro. Otišao je srećan, što je za sve nas velika satisfakcija.

Kurir.rs

Bonus video:

02:37

PONOVO RADI BIOSKOP! Bojan Perić filmove gleda ležeći, a KURIR TELEVIZIJA sve to snimila!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track