TAJFUN GENERACIJA MLADIH REDITELJA: Luka, Nina, Siniša i David su SVETLA BUDUĆNOST SRPSKOG FILMA, a evo šta o njima kaže profesor
Foto: Damir Dervišagić

nova nade

TAJFUN GENERACIJA MLADIH REDITELJA: Luka, Nina, Siniša i David su SVETLA BUDUĆNOST SRPSKOG FILMA, a evo šta o njima kaže profesor

Kultura -

Debitantsko ostvarenje "Indigo kristal", scenariste i reditelja Luke Mihailovića, premijerno je prikazano u Beogradu.

Film je izazvao veliko interesovanje publike, a karte su planule samo za dva dana. Radnja koja se odvija u četiri dana u Šapcu prati povratnika iz zatvora Vuka, koji, iako ga prošlost i griža savesti progone, želi da preuzme odgovornost i spase rođenog brata svog pokojnog najboljeg prijatelja slične sudbine.

Premira filma Indigo kristal, film Indigo kristal
foto: Damir Dervišagić

Crvenim tepihom prošetali su glavni glumci Nina Janković, Miodrag Radonjić, Denis Murić i Pavle Mensur. Pre projekcije u MTS dvorani publici se obratio Darko Bajić, koji je primio Luku na režiju kao najmlađeg studenta. U samo mesec i po videli smo još dva ostvarenja njegovih đaka - "Usekovanje" Siniše Cvetića i na Festu "Ovuda će proći put" Nine Ognjanović.

Darko Bajić
foto: Damir Dervišagić

- Dobar deo srpske kinematografije danas čine moji studenti, od kojih su mi neki postali i kolege na fakultetu. Moju poslednju klasu su nazvali "tajfun generacija", poštovala se tradicija, ali i apsolutna sloboda studenata da traga i eksperimentiše. Ponosan sam kao profesor na Sinišu, Ninu i Davida, ali i Luku, koji je bio najmlađi na klasi. Na trećoj godini mi je dao ovaj scenario i rekao da će da radi igrani film i taj san mu se obistinio. Tu je Nikola Stojanović, koji je dobio nagrade za svoje kratke radove. Očekujemo i njegove prve igrane filmove. Naš član je i Dora Kovačević, koja se poslednjih godina pokazala kao sjajan pomoćnik režije. Želim celoj toj ekipi "tajfuna" da postiže i niže dalje uspehe i da budu najbolji i svetla budućnost srpskog filma - izjavio je za Kurir ponosni profesor.

Luka i Pavle Mensur
Luka i Pavle Mensurfoto: ATA images

Diplomski film Luke Mihailovića došli su da vide i njegove kolege. "Indigo kristal" nije akcioni krimi film, već socijalna drama koja se bavi svetom s one strane zakona i ljudima koji žive takav život balansirajući na tankoj ivici noža.

Mnoge će tema podsetiti na "Južni vetar", ali sam producent Miodrag Radonjić ne vidi mnogo sličnosti između Baće i Vuka.

- Uvek se trudim da igram drugačije uloge. Vuk je dosta drugačiji, biće svi iznenađeni. Crnobela fotografija postala je trend u svetu, a moji omiljeni filmovi iz te slike su "Kad budem mrtav i beo" i "Roma" - priznao je producent. On je otkrio novinarima da mu je snimanje u Šapcu ostalo u najlepšem sećanju.

premijera filma Indigo kristal, film Indigo kristal
foto: Uroš Arsić/Mondo

- Moram da pohvalim Ninu i ostale Šapčane kao dobre domaćine, koji su znali da ekipi na setu donesu gibanicu i pogače s čvarcima, što je tamo poseban specijalitet - priznao je producent, koji je prošetao u društvu supruge Milice. U ostalim ulogama su Miloš Đurović, Mateja Popović, Gorica Popović i Milana Čučilovića, a kao i frontmeni grupe Crni Cerak Relja Despotović (Seksi) i Đorđe Bibić (Biba), koji su radili muziku za film.

1 / 21 Foto: Damir Dervišagić

Nakon projekcije svi su pozdravljeni višeminutnim aplauzom.

Kurir.rs

Bonus video:

00:25

Premijera filma Indigo kristal crveni tepih

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track