"POČIVAJ U MIRU, MOJ RAJKO": Kolege se emotivnim rečima oprostile od Tanasija Uzunovića: "Bio je najbolji čovek kog sam poznavao"
Foto: Printscreen YouTube

emotivno

"POČIVAJ U MIRU, MOJ RAJKO": Kolege se emotivnim rečima oprostile od Tanasija Uzunovića: "Bio je najbolji čovek kog sam poznavao"

Kultura -

Glumac Tanasije Uzunović preminuo je u 81. godini na Klinici za urgentnu medicinu VMA. U svom bogatom glumačkom opusu, pored brojnih angažmana u pozorištu, zabeležio je više od 50 uloga u filmovima i serijama, a možda najveću naklonost publike donela mu je rola Rajka Maleševića u seriji "Moj rođak sa sela".

Tanasije Uzunović
foto: Marina Lopičić

Tanasije je rođen u Nišu 1942. godine, a glumu je završio na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Beogradu, nakon čega je postao član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Igrao je na scenama beogradskih, novosadskih i niških teatara, a penziju je dočekao kao stalni član Narodnog pozorišta u Beogradu 2005. godine.

Upravnik ove dramske kuće Svetislav Bule Goncić kaže da je otišao sjajan glumac, čije su uloge bile utkane u živote generacija koje su ga cenile.

Svetislav Bule Goncić
foto: Tamara Trajković

- Tanasije je bio jedno od najvećih glumačkih imena koje pamtim kao dete i kolega koji je imao priliku da igra s njim. Zauvek će ostati u našoj glumi i srcima svih koji su ga voleli. Ovo je veliki gubitak za sve nas, jer nas je napustila jedna velika glumačka ličnost - rekao je Goncić za Kurir.

Poreklo

Uzunović je važio za barda domaćeg glumišta i čoveka sa ogromnim umetničkim renomeom. Za života je duboko držao do tradicije, a njegovo poreklo, kao i cela porodica, bili su simbol naše države. Dramski umetnik naslednik je čuvenog Uzun Stojana, koji je vojevao još s Karađorđem.

Tanasije Uzunović
foto: Marina Lopičić

Tanasije je ime dobio po pradedi, koji je bio jedan od pokretača srpsko-turskog rata vođenog u vreme kralja Milana. Bio je jedini muški naslednik porodice Uzunović, a brat njegovog dede Nikola bio je u dva navrata predsednik vlade između dva rata.

Bogata karijera

Na filmu je debitovao 1967. u ostvarenju Žorža Skrigina "Koraci kroz magle", nakon čega su se nizale role u "Devojačkom mostu", "Sablazni", "Leptirici", "Treneru", "Sabirnom centru", "Kosovskom boju" i mnogim drugim. Tumačio je uloge i u brojnim serijama: "Gorki plodovi", "Miris kiše na Balkanu", "Poslednja audijencija", "Tragom Karađorđa", "Povratak otpisanih", a poslednju rolu ostvario je u serijalu "Južni vetar", gde je tumačio lik Vuje.

Moj rođak sa sela, Tanasije Uzunović
foto: Printscreen YouTube

Dobitnik je više nagrada, među kojima se posebno izdvajaju Oktobarska i Sterijina nagrada, kao i Pečat Narodnog pozorišta, koji je dobio za posebni doprinos životu i radu Narodnog pozorišta 2021. godine.

Veliki glumac

Jedna od zapaženijih rola u Narodnom pozorištu u Beogradu bila je u komadu Siniše Kovačevića "Velika drama". Brojna glumačka ekipa koja je s njim stvorila ovu dramu na sceni pamtiće ga kao posvećenog kolegu, a Vuk Kostić i kao velikog prijatelja svog oca Mihajla Kostića.

Vuk Kostić
foto: ATAIMAGES

- Pljakin drug i vrhunski glumac. Bio je najbolji čovek kog sam ikada poznavao - rekao je Kostić za Kurir.

U sećanju prijatelja ostaće upamćen kao dostojanstvena i otmena ličnost.

- Imao sam priliku da, pored profesionalne saradnje, budem i prijatelj s Tanasijem. Bio je specifičan, snažan karakter, dostojanstven i uvek otmen. Glumac s jakim izrazom i ogromnim dijapazonom. Ima nezaboravne uloge. Baš me je pogodila vest o njegovoj smrti - kazao nam je Tihomir Stanić.

Tanasije Uzunović
foto: Damir Dervišagić

Iako je poslednjih nekoliko godina bio izuzetno krhkog zdravlja, Uzunović je uvek bio pun energije na sceni.

- Tasa je bio veliki glumac i vrhunski profesionalac. Uprkos svojim godinama i krhkom zdravlju, u poslednje vreme bio je živ, snažan i pun energije na sceni. Mnogo će nam nedostajati - ističe Bojana Stefanović za Kurir.

"Počivaj u miru, moj Rajko"

Dok Tanasija i dalje gledamo kao Rajka Maleševića u reprizi "Mog rođaka sa sela" na Kurir televiziji, od njega se u Kuriru oprašta i Dragan Gagi Jovanović, koji u ovoj seriji igra njegovog sina Dragorada Drakčeta Maleševića.

Moj rođak sa sela
foto: Printscreen YouTube

- Javili ste mi tužnu vest. Ne znam šta da kažem. Otišao je veliki glumac. Počivaj u miru, moj Rajko - rekao je kratko Gagi za Kurir.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track