SEDAM OSKARA OSVOJIO JE REVOLUCIONARNI FILM ILI SMEĆE? Pale teške reči o najboljem, pa se povela polemika među domaćim autorima
Foto: AP Jordan Strauss

ko je u pravi?

SEDAM OSKARA OSVOJIO JE REVOLUCIONARNI FILM ILI SMEĆE? Pale teške reči o najboljem, pa se povela polemika među domaćim autorima

Kultura -

Dodela Oskara, najprestižnije i najznačajnije nagrade koju svake godine organizuje Američka filmska akademija, održana je u nedelju, a izazvala je podele među filmskim kritičarima i ljubiteljima sedme umetnosti.

Apsolutni pobednik ovogodišnje ceremonije je naučnofantastična akcija "Sve u isto vreme", koja je osvojila sedam zlatnih statua, među kojima i one za najbolji film i režiju, dok je ratni spektakl "Na zapadu ništa novo" osvojio četiri Oskara.

Sve u isto vreme
foto: Printscreen YouTube

Priznanja u kategoriji najbolje glumice i glumca osvojili su Mišel Jeo za ulogu u filmu "Sve u isto vreme" i Brendan Frejzer za ulogu morbidno gojaznog učitelja u ostvarenju "Kit". Frejzeru je ovo prvi Oskar u bogatoj karijeri, a Mišel Jeo je postala prva azijska dobitnica ovog priznanja.

Pohvale za izbor

Među kritičarima i ljubiteljima sedme umetnosti javile su se podele nakon uručenja priznanja. Pisac i scenarista Pavle Zelić ističe da će ovogodišnja ceremonija ostati upamćena kao revolucionarna i šamar umetničkom establišmentu.

Pavle Zelić
foto: Privatna Arhiva

- Od "Gospodara prstenova: povratka kralja" 2003, preko "Oblika vode" 2017, tek se sa "Sve u isto vreme" desila prava revolucija na Oskarima. Naučna fantastika je konačno osvojila priznanje koje je zaslužila pre pola veka. Nagradu je osvojio niskobudžetni film koji kombinuje kvantnu fiziku multiverzuma, kung-fu akciju, horor, romantiku i slepstik komediju, tešku porodičnu i socijalnu dramu i svet sa ljudima koji imaju viršle umesto prstiju.

Film je dominirao u svim glavnim kategorijama, od najboljeg filma i režije, preko glavne ženske uloge, do sporednih muških i ženskih uloga. Veoma bitna je i montaža i, naravno, originalni scenario. U "povratničkom" duhu bio je Oskar koji je osvojio Brendan Frejzer za ulogu u filmu "Kit", koji je bio ismevan zbog kilaže uzrokovane depresijom.

Sve u isto vreme
foto: AP Chris Pizzello

Dodajmo čak četiri nagrade za nemački film "Na zapadu ništa novo" i prelepo jezivu stop-moušen animiranu adaptaciju "Pinokija" Giljerma del Tora, i eto fijaska klasičnih mamaca za nagrade. Zbog svega navedenog, 95. dodela nagrada Američke akademije filmskih umetnosti i nauka ostaće upamćena kao veći šamar okorelom holivudskom umetničkom establišmentu nego ispad Vila Smita prošle godine - kaže Zelić za Kurir.

Teške reči

Sa druge strane, mnogi su ostali ravnodušni na izbor Akademije. Tako je rediteljka i profesorka na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju Marija Perović otkrila da nije oduševljena pobednikom.

Marija Perović
foto: Privatna Arhiva

- Film koji je osvojio sedam Oskara je porodična, socijalna drama u kojoj je majka spremna na sve kako bi je ćerka prihvatila, upakovana je u postupke od flešbekova, anticipacije i montaže asocijacije do čitanosti. Imala sam druge favorite, ne mogu film da svrstam u revolucionarne ili najgore, ali koketira sa svime što je moderno danas. Stvoren je za zumere i milenijalce s hipster estetikom, u kojoj se mrzi kapitalizam. Trebalo je da bude zabavan i brz. Daleko od toga da me je impresionirao, osim govora Džejmi Li Kertis na ceremoniji, koja se zahvalila svim žanrovskom filmovima i rediteljima zbog kojih i ona ima Oskara - rekla je za Kurir rediteljka.

Pojedinci su ostali razočarani činjenicom da je ostvarenje "Sve u isto vreme" osvojilo sedam Oskara, među kojima je i onaj za najbolji film, te je rediteljka Ana Marija Rosi iskritikovala kandidate.

Ana Marija Rosi
foto: Mondo/Goran Sivački

- Nikada veću količinu govana nisam gledala i nikada o više nominovanih filmova nisam mislila da su đubre i nasmrt dosadni. Jedini film i reditelj za kog mogu čista srca da kažem da bi me radovalo da je dobio Oskara je Stiven Spilberg - napisala je rediteljka na svom Fejsbuk profilu.

Oskar u senci politike - Najbolji dokumentarac o ruskom disidentu

U kategoriji najboljeg dokumentarnog filma priznanje je dobio "Navaljni" reditelja Danijela Roera, o ruskom disidentu Alekseju Navaljnom i pokušaju trovanja ruskog predsednika Vladimira Putina. Režiser se zahvalio celoj ekipi, kao i porodici Navaljni i ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom, koji se nalazi u samici. S obzirom na zategnute odnose između SAD i Rusije, u javnosti su se pojavile teorije kako je film osvojio Oskara zbog političkih tenzija.

Otišli kući praznih ruku

Ostin Batler, Oskar 2023
foto: Chelsea Lauren / Shutterstock Editorial / Profimedia

Filmovi "Elvis" i "Fabelmanovi" proglašeni su za najveće gubitnike ovogodišnje ceremonije dodele Oskara. Iako je ostvarenje "Elvis" bilo nominovano u osam kategorija, nije osvojilo nijednu zlatnu statuu.

Najneizvesnija borba bila je u kategoriji najbolji glavni glumac, u kojoj je Ostin Batler, zvezda filma, bio s pravom favorizovan, posebno što je osvojio i nagradu BAFTA za istu ulogu.

Stiven Spilberg
foto: AP Chris Pizzello

Legendarni reditelj Stiven Spilberg takođe je otišao kući praznih ruku, nakon što je njegovo biografsko ostvarenje "Fabelmanovi" ostalo bez priznanja u čak sedam kategorija za koje je bilo nominovano, među kojima je i najbolja režija.

Spisak dobitnika

  • Najbolji film: "Sve u isto vreme"
  • Najbolja režija: Danijel Kvan i Danijel Šajnert - "Sve u isto vreme"
  • Najbolji glumac: Brendan Frejzer - "Kit"
  • Najbolja glumica: Mišel Jeo - "Sve u isto vreme"
  • Najbolja muška sporedna uloga: Ke Hui Kvan - "Sve u isto vreme"
  • Najbolja ženska sporedna uloga: Džejmi Li Kertis - "Sve u isto vreme"
  • Najbolji strani film: "Na zapadu ništa novo" (Nemačka)
  • Najbolji dokumentarni film: "Navaljni"
  • Najbolji animirani film: "Pinokio"
  • Najbolji originalni scenario: "Sve u isto vreme"

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:17

DARA IZ JASENOVCA UZBURKALA JAVNOST! Oglasio se Dan Tana, evo da li će se srpski film ipak boriti za OSKARA?! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track