SUSRETI! BESMISAO ČOVEKA SA SVINJSKOM GLAVOM I BUDILNIKOM NA LEĐIMA: Boris Deheljan inspiraciju za skulpturu našao u pesmi Indeksa
Foto: Privatna Arhiva

od 17. mart do 6. april 2023.

SUSRETI! BESMISAO ČOVEKA SA SVINJSKOM GLAVOM I BUDILNIKOM NA LEĐIMA: Boris Deheljan inspiraciju za skulpturu našao u pesmi Indeksa

Kultura -

Slikarska sekcija ULUS-a u petak, 17. marta, otvara izložbenu manifestaciju „SUSRETI” u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić”, koja će trajati do 6. aprila.

"Susreti” su zamišljeni kao mesto razmene u okviru kojega se uspostavlja dinamičnija kooperacija i stvaraju preduslovi ka kreiranju profesionalnijih standarda rada unutar struke, kroz podršku aktivnim članovima Slikarske sekcije ULUS-a i drugih.

Boris Deheljan
foto: Privatna Arhiva

Među mnogobrojnim umetnicima naći će se i rad umetnika Borisa Deheljana iz Beograda, koji se bavi izradom skulptura od metala. A osim vajarstvom, bavi se pozorišnom i filmskom scenografijom. Deheljan je izlagao na više kolektivnih izložbi od kojih je najznačajnija u Parizu 2017. u muzeju Halle Saind Pierre.

Boris Deheljan
foto: Privatna Arhiva

- Inspiracija za ovu skulpturu bio je naziv pesme Indeksa "Svet u kojem živim” i naziv knjige "Biće i vreme" Martina Hajdegera. Skulptura je ogroman debeo čovek sa svinjskom glavom koji na leđima nosi ogromni, teški, stari budilnik…Budilnik je bez kazaljki, što predstavlja besmisao i bespotrebno opterećenje koje je nametnuo savremeni čovek samom sebi, dok čovek sa svinjskom glavom predstavlja savremenog čoveka koji konzumira sve što se baci ispred njega baš kao što to radi svinja... - objasnio je umetnik.

kurir.rs

Bonus video:

01:25

Otvorena prva izložba ovog tipa u Kini!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track