DRUŽITI SE SA BATOM STOJKOVIĆEM NIJE LAKO, A RADITI ŽESTOKO: Mira Banjac otkrila kakav je bio privatno, a OVO JE POSEBNO MRZEO
Foto: Printscreen YouTube

možda niste znali

DRUŽITI SE SA BATOM STOJKOVIĆEM NIJE LAKO, A RADITI ŽESTOKO: Mira Banjac otkrila kakav je bio privatno, a OVO JE POSEBNO MRZEO

Kultura -

Pre 21 godinu, 16. marta 2002. godine, sa pozorišne i životne scene, zauvek je otišao Danilo Bata Stojković.

Danilo Bata Stojković
foto: Printskrin / You Tube

Rođen je 11. avgusta 1934. u Beogradu. Završio je glumu na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu, u klasi profesora Tomislava Tanhofera.

Prvi angažman nakon završenih studija dobio je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1959) a zatim je karijeru nastavio u Pozorištu Atelje 212 (1962). Poslednjih godina života njegov pozorišni opus vezan je za Zvezdara teatar gde je igrao od 1987. do 2002. godine i gde je odigrao sedam uloga sa čak 1.102 izvođenja.

Dušan Kovačević
foto: Dado Đilas

Poslednju predstavu u ovozemaljskom životu odigrao je 13. februara 2002. godine, na sceni koja danas nosi njegovo ime. Bila je to predstava Profesionalac Dušana Kovačevića, u kojoj je 416. put tumačio ulogu Luke Labana.

Odigrao je preko 80 pozorišnih uloga i snimio 68 filmova, više od 50 TV drama i 20 TV serija. Mnoge od njih danas čine antologiju i istoriju srpskog pozorišta i kinematografije.

Velika scena Zvezdara teatra nosi ime Scena Danilo Bata Stojković od 2011. godine.

Bata Stojković
foto: Printscreen YouTube

- Bata Stojković je bio i ostao moj veliki prijatelj, zauvek. Iz ovog našeg prijateljstva – svakodnevnih susreta ili razgovora, ostvareno je nekoliko "umetničkih poslova" koji su preživeli godine, decenije i 20. vek.

Radost rada je jedan od osnovnih preduslova da će predstava ili film to osećanje preneti i na publiku. Kao impresario velikog, očaravajućeg ciklusa, zvanog - život, Bata je odigrao uloge koje su ostale "lični karton" jednog vremena i naroda u potrazi za sopstvenim identitetom… Jedan od najvećih glumaca kojeg smo imali i koga ćemo imati - kaže Kovačević autor čuvenih "Maratonaca".

Mira Banjac
foto: Ana Paunković

Mira Banjac bila mu je često partnerka, ali supruga na filmu.

"Bata Stojković ne trpi male glumce, sa velikima je nemilosrdan. Družiti se sa njim nije lako, a raditi je žestoko. Svakako, Bata Stojković imaće svoj susret u istoriji sa velikanima", rekla je Mira za sajt Zvezdara teatra.

Kurir.rs

Bonus video:

02:29

ZORAN RADMILOVIĆ JE BIO MRGUD I ĆUTOLOG! Svetozar Cvetković ispričao smešnu anegdotu o velikom glumcu MIRA BANJAC GA JE ZVALA KLEN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track