NJEGOV VALTER IMA 7.000 ŠRAFOVA Džimija Hendriksa i Majlsa Dejvisa napravio od ARMATURE, spojio sve umetnosti u jednu
Foto: Damir Dervišagić, Facebook

30.000 evra koštaju njegove figure

NJEGOV VALTER IMA 7.000 ŠRAFOVA Džimija Hendriksa i Majlsa Dejvisa napravio od ARMATURE, spojio sve umetnosti u jednu

Kultura -

Vajar Boris Deheljan od šrafova, žice, navrtaka, armature, eksera... pravi umetnička dela kojima se dive širom sveta. Beograđanin od 2013. počinje da radi skulpture od kojih su najpoznatije Džimi Hendriks, Majls Dejvis i Valter (Velimir Bata Živojinović) u prirodnoj veličini, koju je napravio od 7.000 šrafova. Njegova dela proističu iz njegove ljubavi prema rokenrolu, mehanici kao i Jugoslovenskoj kinematografiji, koju umetnik vidi kao jedini put ka slobodi duha.

Boris je izvajao i skultputuru Raše Popova koja je postavljen na Platou Raše Popova u Beogradu, u Ulici 27. marta. Osim ove četiri figure u prirodnim veličinama, Boris je napravio i dvadesetak manjih skulptura, a svi radovi stvoreni su bez kalupa i modela u zavistnosti od inspiracije i tehnike deo po deo.

Boris Deheljan
foto: Damir Dervišagić

Boris je sve umetnosti - pesmu, muziku, knjigu - spojio u jedno, a njegova skuptura čoveka sa svinjskom glavom, koja će biti izložena na manifestaciji "Susreti" u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić”, izazvala je ogromno interesovanje.

Boris Deheljan
foto: Privatna Arhiva

- Inspiracija za ovu skulpturu bio je naziv pesme Indeksa "Svet u kojem živim” i naziv knjige "Biće i vreme" Martina Hajdegera. Skulptura je ogroman debeo čovek sa svinjskom glavom koji na leđima nosi ogromni, teški, stari budilnik…Budilnik je bez kazaljki, što predstavlja besmisao i bespotrebno opterećenje koje je nametnuo savremeni čovek samom sebi, dok čovek sa svinjskom glavom predstavlja savremenog čoveka koji konzumira sve što se baci ispred njega baš kao što to radi svinja... - objasnio je umetnik za Kurir.

- Još kao mali igrajući se sa lego kockicama počeo sam da razvijam logiku koja je kasnije kroz slušanje rok i bluz muzike prerasla u filozofiju. Smatram da moja dela pa ni ja uopšte se ne uklapamo u sadašnje digitalno doba, zato me neka čudna unutrašnja energija tera da radim baš ovom tehnikom koja prkosi i strči baš kao i nepravilni glagoli u gramatici.

Borisove neverovatne skulpture imaju visoku vrednost na tržištu, ali velike formate procenjuju se i do vrtoglavih 30.000 evra.

- Moje skulpture velikih formata su procenjene na po 30.000 evra. Samim tim retko ih i prodajem. Zato skromno živim prodavajući radove koji su manjeg formata i koji su pristupačniji ljudima u Srbiji. Osim vajarstva bavim se po angažovanju pozorišnom i filmskom scenografijom i izradom unikatnih nameštaja u kombinaciji metal drvo.

kurir.rs

Bonus video

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track