NESVAKIDAŠNJA PROMOCIJA STRIP ALBUMA PROKLETI: Adaptacija Starog Zaveta našeg svetski poznatog umetnika koga obožava TARANTINO
Foto: Ustupljene fotografije

ne propustite

NESVAKIDAŠNJA PROMOCIJA STRIP ALBUMA PROKLETI: Adaptacija Starog Zaveta našeg svetski poznatog umetnika koga obožava TARANTINO

Kultura -

U prepunoj sali u Kulturnom centru Grad održana je nesvakidašnja promocija strip albuma "Prokleti: Devičanske neveste" našeg svetski proslavljenog stripa autora Rajka Miloševića Gere, koji već decenijama živi i stvara u Španiji.

Na promociji je pored Gere govorio i urednik izdanja Igor Marković u ime najdugovečnije domaće izdavačke kuće posvećene srpskim strip autorima - System comics, dok je program vodio pisac, filmski i strip scenarista i kritičar Pavle Zelić.

Pavle Zelić, strip
foto: Ustupljene fotografije

Umesto klasičnog razgovora o najnovijem stripu koji se predstavlja srpskoj publici, veče je proteklo dubokoj filozofskoj analizi motiva I modela stvaralaštva i interakciji sa publikom u kojoj je bilo mnogo značajnih strip autora poput Alekse Gajića, Igora Kordeja, Jane Adamović, ali i mladih nada srpskog stripa.

Upravo su oni bili ti koji su dobili važne lekcije o crtanju, umetnosti i životu, od čoveka za čije stripove pišu scenarije svetske veličine poput Kventina Tarantina, režisera Dankana Džonsa (sina Dejvida Bouvija), Voltera Hila, Džordža Milera i drugih.

U vrlo eklektičnoj atmosferi, Gera je odgovarao i na pitanja kako su izgledali njegovi prvi stripovi za čuveni dečji časopis Tik Tak 70-ih ali i kako se sve to promenilo sa slavnim "Teksaškim jahačima" po scenariju Dragana Savića 1986, koji će skoro 30 godina kasnije konačno biti završen i izdat istovremeno u Srbiji i Francuskoj.

Pavle Zelić, strip
foto: Ustupljene fotografije

Otvoren i u pogledu insajderskih uvida u saradnju sa najvećim imenima svetske pop-kulture, Gera je sa puno topline predstavio svoj najuspešniji serijal "Skalpirani" na kojem je kako priznaje, 6 godina radio po 10-12 sati dnevno, i kako je ovaj kultni strip po scenariju amerikanca Džejona Arona, postao jedan od najprodavanijih stripova poslednjih decenije, sa nadom da se konačno adaptira i u TV seriju za koju već postoji pilot epizoda.

Ovaj strip, krimi priča koja se dešava u indijanskom rezervatu u SAD je prepun raferenciji na Gerino odrastanje pa je tako priznao da su najveća inspiracija bili Romi iz Marinkove bare, dok je za jednog od glavnih likova iskoristio sopstvenu baku.

Pavle Zelić, strip
foto: Ustupljene fotografije

Konačno, kada je reč o serijalu Prokleti, takođe po scenariju Džejsona Arona, publika je mogla da sazna kako je u pitanju vrlo smela adaptacija Starog Zaveta, u kojem se daju nova tumačenja likova kao što su Noje i Kain, a sve to u spektakularnom vizuelnom stilu kakav je Gera ispoljio do maksimuma svoje umetničke zrelosti.

Veče je završeno sa potpisivanjem albuma "Prokletih" koje je trajalo skoro sat, a retka prilika da beogradska publika posle mnogo godina uživo vidi i čuje našeg možda svetski najpoznatijeg strip autora je iskorišćena u potpunosti.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:40

GEJ SUPERMEN JE ODRAZ NAŠE REALNOSTI! Ljudi i deca treba da shvate da mi postojimo, i to ne samo u FIKCIJI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track