DUBRAVKA IMALA SLIČNU SUDBINU KAO MIRA FURLAN: Iz političkih razloga PROTERANA IZ HRVATSKE devedesetih kao "dežurna veštica"
Foto: YouTube/OU Outreach Video & Media Services, Dragana Udovičić

POTRESNO!

DUBRAVKA IMALA SLIČNU SUDBINU KAO MIRA FURLAN: Iz političkih razloga PROTERANA IZ HRVATSKE devedesetih kao "dežurna veštica"

Kultura -

Poznata jugoslovenska i hrvatska spisateljica Dubravka Ugrešić preminula je danas u Amsterdamu u 73. godini, u krugu prijatelja i porodice, saopštio je kulturni klub "Mama" iz Zagreba.

Naučnica i publicistkinja godinama je bila u najužem izboru za Nobelovu nagradu za književnost, a bila je prva žena dobitnica Ninove nagrade za delo "Forsiranje romana reke" 1988. godine.

Dubravka Ugrešić
foto: Judith Lockel

Autorka je knjiga "Lisica", "Poza za prozu", "Život je bajka", "Američki fikcionar", "Kultura laži", "Muzej bezuvjetne predaje", "Zabranjeno čitanje", "Ministarstvo boli", "Nikog nema doma" i "Baba Jaga je snijela jaje", a njeno najpoznatije delo je "Štefica Cvek u raljama života", koje je ekranizovao Rajko Grlić. Filmsku verziju od istog reditelja dobila je i priča "Za sreću je potrebno troje".

Rođena je u Kutini 27. marta 1949. Završila je komparativnu i rusku literaturu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je na Institutu za književnu teoriju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu skoro dvadeset godina. Iz političkih razloga početkom devedesetih bila je primorana da napusti Hrvatsku.

Borka Pavićević
foto: Marina Lopičić

- Svojevremeno je Dubravka Ugrešić, jedna od pet "hrvatskih veštica", devedesetih, na preispitivanje (omiljena reč kada je pozorište u pitanju, u tekstovima o pozorištu uporno se pojavljuje da predstava "preispituje", to je korak dalje od "režiju potpisuje"), dakle, na isleđivanje svoje lojalnosti Republici Hrvatskoj o nacionalnom poreklu, jeziku i svemu pripadajućem, na pitanje "Onda, ko ste vi?", odgovorila "Ja sam nitko".

- To je bio i danas jeste odgovor svim nitkovima koji bi da budu neko - zapisala je o Dubravki svojevremeno Borka Pavićević.

Jedna od tih veštica bila je i glumica Mira Furlan.

Mira Furlan
foto: Shutterstock

Jedna od tih veštica bila je i glumica Mira Furlan.

Živela je u Amsterdamu i povremeno predavala na američkim i evropskim univerzitetima i pisala za evropske novine.

Dubravka je nagrađena s nekoliko međunarodnih nagrada za svoje eseje, a bila je inicijator pokretanja "Leksikona Ju mitologije". Prevođena je na mnoge jezike. Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Kurir.rs

Bonus video:

07:51

STARIJU SU, NORMALNO DA NE RAZUMEJU! Luka Blek odgovorio na napade Lukasa i Maje Nikolić: Mi se mnogo ŽALIMO KAO NACIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track