PREMINULA DIREKTORKA ČUVENOG MUZEJA IVANA SIMEONOVIĆ ĆELIĆ: Kustoskinja izgubila tešku bitku u 76. godini života
Foto: Cepter muzej

odlazak

PREMINULA DIREKTORKA ČUVENOG MUZEJA IVANA SIMEONOVIĆ ĆELIĆ: Kustoskinja izgubila tešku bitku u 76. godini života

Kultura -

Direktorka muzeja ZEPTER i profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u penziji, Ivana Simeonović Ćelić, preminula je danas 2023. na Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, navodi se na sajtu muzeja.

Bila je Predsednik Upravnog odbora Fonda Madlena (Janković) Zepter. U očekivanju otvaranja Muzeja Zepter, u maju 2010, sistematizuje i priprema dela iz Kolekcije, stvorene od otkupa i poklona sa izložbi u Galeriji Zepter kao i kupovinom dela biranih da tvore sliku srpske likovne pozornice druge polovine 20. veka.

Ivana Simeonović Ćelić
foto: Cepter muzej

Godine 1994. oformila je Galeriju Zepter u Beogradu i radila je kao umetnički direktor Galerije s velikim brojem autorskih izložbi. Od osnivanjem Muzeja ZEPTER 2010. godine, bila je na čelu ove ustanove kao njen direktor.

Rođena 8.12.1947. u Beogradu. Diplomirala 1972. godine i 1977. magistrirala na Filozofskom fakultetu − Odeljenje za Istoriju umetnosti. Paralelno sa studijama na Filozofskom fakultetu, upisala studije na Filološkom fakultetu − Odeljenje za romanske jezike (francuski jezik i književnost) i na istom apsolvirala 1971. godine sa svim položenim ispitima.

Doktorsku tezu pod naslovom Apstraktna umetnost - Proširene granice realnosti, Teorijske i istorijske pretpostavke s osvrtom na apstraktnu umetnost u Srbiji‚ odbranila 1991. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Od 1973. do 1984. godine radila na mestu bibliotekara na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Oktobra 1984. godine izabrana za asistenta za predmet Istorija umetnosti i Istorija jugoslovenske umetnosti 20. veka na istom Fakultetu.

Kao stipendista Francuske vlade boravila osam meseci na stručnom usavršavanju u Parizu školske 1978/79. godine: obilazila muzeje i galerije (koristila dokumentaciju) i vodila razgovore sa slikarima apstraktnog pravca.

Od 1980. godine član Društva umetničkih kritičara (S)R Srbije, i sekretar Društva dve godine. Od 1981. godine član Jugoslovenske (danas Srpske) sekcije Međunarodnog udruženja kritičara (AICA) i od 1989-1991. član Upravnog odbora ove sekcije.

Datum i mesto sahrane biće naknadno objavljen.

(Kurir.rs / Zepter Muzej)

Bonus video:

03:39

Komemoracija Tanasiju Uzunoviću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track