NJEGOVE REČENICE IZAZIVAJU SMEH, ALI I OSEĆAJ TUGE I NELAGODNOSTI: Živi u Engleskoj, sin mu je glumac i objavio je prvi ROMAN
Foto: Gareth Rhys

dobro štivo iz pera Stevana Vraneša

NJEGOVE REČENICE IZAZIVAJU SMEH, ALI I OSEĆAJ TUGE I NELAGODNOSTI: Živi u Engleskoj, sin mu je glumac i objavio je prvi ROMAN

Kultura -

U knjižarama širom Srbije možete potražiti "Devojačku sobu", debitantski roman Stevana Vraneša.

Izdavač Dokaz ga najavljuje kao priču o novim počecima, pokušajima da se sastavi život i ponovo pronađe njegov smisao.

Stevan Vraneš, Devojačka soba
foto: Promo

Kada po prvi put, nakon mnogo godina, dođe iz Toronta u Beograd, glavni junak romana Aleksandar pokušava da živi ono što smatra da mu je nasilno oduzeto – bezbrižan i rasterećen život jednog dvadesetogodišnjaka.

Iz Beograda je pobegao početkom devedesetih, kao ratni dezerter. Za sobom je ostavio mnogo nerazrešenih odnosa: sa ocem, koji odavno nije živ, sa prijateljima i rodbinom, sa rodnim gradom, a ponajviše sa svojom nedavno preminulom majkom. Njeno prisustvo ne napušta porodični stan sa pogledom na Kalemegdan i devojačkom sobom, u kojoj je Aleksandar proveo svoje tinejdžerske dane.

Duboko razočaran svojim dosadašnjim životom u Kanadi, odnosom sa ćerkama, karijerom, i mnogim izborima koje je napravio ili koje su drugi napravili umesto njega, on nastoji da počne sve iz početka. Otpočinje intrigantno i uzbudljivo druženje sa dvostruko mlađim parom, Milicom i Ognjenom, pripadnicima nove generacije Beograđana, koji se sudaraju sa sopstvenim željama, ambicijama, strahovima i sazrevanjem.

Stevan Vraneš
foto: Gareth Rhys

Trudeći se da živi svoj novi-stari život na maksimumu, Aleksandar stavlja na ispit i svoj duh i svoje telo. Dok juriša napred, on upoznaje iznova sebe i gradi nove odnose, ali oni stari, nerazjašnjeni, ne prihvataju tako lako da ostanu u prošlosti.

  • Ovo je roman o potrazi za prerano oduzetom mladošću.
  • Ovo je roman o novim počecima, pokušajima da se sastavi život i ponovo pronađe njegov smisao.
  • Ovo je roman o osećaju krivice zbog odluka iz prošlosti.
  • Ovo je roman o komplikovanom odnosu majke i sina.
  • Ovo je roman o Beogradu.
  • Ovo je roman o nama.

Opisujući naizgled obične i svakodnevne situacije, Stevan Vraneš uspeva na precizan način da prikaže i društvo i vreme u kojem živimo. Njegove rečenice izazivaju smeh, ali i osećaj tuge, nelagodnosti i teskobe. Pišući o junacima koji su oštećeni, rezignirani, ali i besni, grizu i puni su života, autor nam pruža jedan nesentimentalni, intrigantni i nadasve upečatljiv portret današnjeg Beograda.

Pokušava da ostane pisac

Stevan Vraneš rođen je 1979. godine u Beogradu, gde je diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Nakon više od petnaest godina pauze, pisanju se vratio pozorišnim komadom "Svedobro", koji je 2017. objavljen u časopisu "Teatron", a zatim izveden u Narodnom pozorištu Užice i selektovan za Sterijino pozorje 2018. godine.

Predstava Svedobro
foto: Promo

Trenutno živi u Bristolu, na jugozapadu Engleske. Voli da piše u Jorkširu, jer ga podseća na Crnu Goru u kojoj je, kao dete, provodio leta, u Devonu, zbog dramatične obale Atlantika, i Andaluziji, jer je i zimi toplo i sunčano. Stevan igra skvoš.

Vasa sa Nendom Jezdićem
Vasa sa Nendom Jezdićemfoto: Promo

Paralelno sa pokušajima da (p)ostane pisac, održava u životu i karijeru stručnjaka za komunikacije, koja mu je omogućila da vidi sveta i upozna ljude. Oženjen je već 20 godina i ima dva sina. Vasu smo svi gledali u filmu "Vikend sa ćaletom" Miroslava Momčilovića.

Kurir.rs

Bonus video:

02:44

Decak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track