PEĐA, TI PODRŽAVAŠ IDEJU DA NA MESTU POZORIŠTA BOŠKO BUHA BUDE KAFANA: Glumica u ŽESTOKOJ RASPRAVI nakon prozivki gej aktiviste
Foto: Nemanja Nikolić, Damir Dervišagić

sve mu je sasula u lice

PEĐA, TI PODRŽAVAŠ IDEJU DA NA MESTU POZORIŠTA BOŠKO BUHA BUDE KAFANA: Glumica u ŽESTOKOJ RASPRAVI nakon prozivki gej aktiviste

Kultura -

Pozorište "Boško Buha" i njegovi zaposleni, na Svetski dan pozorišta za decu i mlade, obratili su javnosti saopštenjem u kome su nedvosmisleno izrazili stav da posle rekonstrukcije zgrade žele da se ponovo nađu na staroj adresi na Trgu republike, pod čijim krovom su od samog osnivanja.

Milorad Mandić Manda, pozorište Boško Buha
foto: Zorana Jevtić

Nedavno su gradske vlasti iznele ponudu da ovo pozorište koristi prostor u zgradi na Savskom trgu kao dodatnu scenu, što je uprava isprva prihvatila u cilju olakšanja poslovanja. Međutim, sada su promenili stav, što i dalje izaziva polemiku među javnim ličnostima.

Ne razumem glumce

Gej aktivista Predrag Azdejković smatra da glumci treba da pređu u nove prostorije, dok Lena Bogdanović podržava svoje kolege iz ansambla.

"Podržavam izmeštanje Pozorišta "Boško Buha" jer je prostor na Trgu bio i ostao neadekvatan! Pozorište već godinama koristi "Teatar Vuk" za izvođenje svojih predstava i ne razumem motivaciju glumaca za neprihvatanje opcije da pozorište dobije nov prostor", naveo je Azdejković na Tviteru.

Predrag Azdeljković
foto: Nemanja Nikolić

Lena Bogdanović, koja je nedavno postala članica ove kuće, imala je odgovor na Azdejkovićeve reči:

"Ne koristimo Vuk zato što tako želimo - nego zato što nas je tu Grad smestio (privremeno, što se odužilo na osam godina) dok traje rekonstrukcija. Mi smo u tom pozorištu (koje ima sopstvene potrebe i repertoar) samo podstanari - i dešavalo se da dobijemo samo nekoliko termina mesečno da igramo naše predstave, što je, složićeš se, malo, a imamo i večernje i predstave za decu.

Lena Bogdanović
foto: Damir Dervišagić

Posle svakog izvođenja dekor i kostimi se pakuju jer taj prostor je samo ustupljen. Što se tice prostora u Karadjorđevoj - ispostavilo se da nije funkcionalan (pogledati izvestaj R. Dinulovića, arhitekte). Nije pozorište baš prodavnica ili klub, pa da može da se prebacuje tek tako. Dakle, ti, Peđa, podrzavaš ideju da "Buha", nakon 73 godine ide u neku improvizaciju od zgrade, da bi se na tom mestu napravilo šta? Kafanica/ hotel/ kockarnica", odgovorila je glumica.

Pozorište "Boško Buha" osnovano je 1937. godine po zamisli Branislava Nušića, pod nazivom Povlašćeno pozorište za decu i omladinu "Roda", kao prvo i najveće pozorište za decu na Balkanu, da bi svoje današnje ime dobilo 1950. godine, na inicijativu Gite Predić Nušić. Tokom više od pola veka rada izvelo je oko 200 premijera i oko 10.000 repriza. Najveći deo repertoara pozorišta bazira se na tekstovima domaćih pisaca.

pozorište Boško Buha
foto: ATA images

Nakon najavljenog početka rekonstrukcije, uprava i ansambl pozorišta iselili su se 2015. godine iz prostorija na Trgu Republike broj 3 i u pozorištu "Vuk" nastavili da igraju svoje predstave dok se radovi ne završe. Kraj rekonstrukcije bio je najavljen za godinu dana.

Kurir.rs

Bonus video:

04:42

70 GODINA SMO OVDE, I TU ŽELIMO DA OSTANEMO! Čuvena glumica ukazala na nepravdu nad pozorištem Boško Buha: PRISETILA SE I MANDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track