PROMENA NA VRHU! MARKES PRETEKAO SERVANTESA: Objavljena lista 10 najprevođenijih autora španskog govornog područja
Foto: Roger Tillberg / Alamy / Alamy / Profimedia, Leemage / AFP / Profimedia

Velika vest u svetu književnosti

PROMENA NA VRHU! MARKES PRETEKAO SERVANTESA: Objavljena lista 10 najprevođenijih autora španskog govornog područja

Kultura -

Najprevođeniji pisac na španskom jeziku u ovom veku je Gabrijel Garsija Markes, koji je tako s prvog mesta smenio Migela de Servantesa, pokazali su najnoviji podaci Instituta Servantes, prenose kao udarnu vest sve svetske agencije.

Institut je prikupio podatke preko baze podataka Vorldket (WorldCat), koja sadrži 554.858.648 bibliografskih zapisa na 483 jezika, a gledalo se koji se pisci najviše prevode na arapski, kineski, engleski, francuski, nemački, italijanski, japanski, portugalski, ruski i švedski jezik.

Koristeći te podatke, sastavio je pretraživu mapu dela prevedenih sa španskog od 1950. do danas.

Rakel Kaleja, šefica za kulturu Instituta Servantes, rekla je da će mapa u budućnosti biti uvećana kako bi se pratilo što više jezika.

- Ideja je bila da se svi ti podaci destiliraju kako bi te informacije bile dostupne i pretražive za javnost - izjavila je Kaleja.

Gabrijel Garsija Markes, Markes
foto: Profimedia

Od 2000. do 2021. godine 10 najprevođenijih autora španskog govornog područja bili su Markes na prvom mestu, a zatim slede Izabel Aljende, Horhe Luis Borhes, Mario Vargas Ljosa, Servantes, Karlos Ruiz Zafon, Arturo Perez-Reverveda, Luis Sepule Roberto Bolano i Havijer Marijas.

Ipak, navodi se, Servantes je i dalje najprevođeniji pisac na španskom u poslednjih osam decenija.

Markes je preminuo 2014. godine, a njegovo najpopularnije delo je "Sto godina samoće". Knjiga je objavljena na engleskom 1970. Kad je Markes dočekao Nobelovu nagradu 1982. godine, roman je već bio smatran "Don Kihotom" južne hemisfere.

Kurir.rs

Bonus video:

03:51

PISAC OTKRIO KADA DOLAZI DO SAMOPOVREĐIVANJA! Novi roman Sečivo ispituje koji su sve to naši ŽILETI od kojih smo zavisni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track